JOVICA IMA NAJLEPŠE DVORIŠTE U BANJALUCI: Najveću pažnju privlači fontana sagrađena od kamenja POSEBNE VAŽNOSTI (VIDEO)
Foto: Youtube/RTRS

pobedili na takmičenju

JOVICA IMA NAJLEPŠE DVORIŠTE U BANJALUCI: Najveću pažnju privlači fontana sagrađena od kamenja POSEBNE VAŽNOSTI (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Dvorište Јovice Kosića, iz naselja Česma, izabrano je za najlepše u Banjaluci. Komisija je imala mnogo posla da između velikog broja prijavljenih izabere najljepše, a u uži krug je ušlo pet dvorišta.

Porodica Kosić svaki slobodan trenutak provodi u dvorištu.

Kažu da im prijatelji iz grada dolaze na kafu leti, a oni njima idu u grad zimi. Raduju se osvojenoj nagradi, posebno komentarima nepoznatih ljudi.

foto: Youtube/RTRS

Јovica ističe da najviše uživaju kada sede kod fontane, pa slušajući žubor vode i poj ptičica piju jutarnju kafu.

Otadžbinski rat doveo je Mirjanu i Јovicu iz Travnika i Viteza u Banjaluku. Nakon gradnje kuće, na red je došlo i dvorište. Mirjana je zadužena za cveće, ćerka Neda za farbanje i umetnički razmeštaj, a sin Nemanja pomaže u fizičkim poslovima. Prijatelji su im, znajući za njihovu ljubav prema starinama, poklanjali alatke i pribor koji im više nije bio potreban.

foto: Youtube/RTRS

Fontana ima posebnu sentimentalnu vrednost. Sagrađena je od kamenja sa ruševina rodnih kuća Mirjane i Јovice, ali i kamenja donesenog iz desetak manastira od Јerusalima, preko Svete Gore i Hilandara do Ostroga.

foto: Youtube/RTRS

Јovica kaže da su kamen donosili sa brojnih mesta, iz reka, sa izletište, pa su ga ponekad kolege u šali i prozivali zbog ove navike.

"Rekoh, kad budete imali fontanu u koju ćete ugraditi kamen sa Hilandara, biće vam jasno!", poručio im je Јovica.

Na neki način, članovi porodice Kosić postali su i čuvari tradicije, a Јovica kaže da je to zato što vole i poštuju tradicionalne srpske običaje.

Sve u dvorištu, Јovica je napravio sam svojim rukama i običnim alatom. Prirodni elementi, kao što su drvo i kamen su najzastupljeniji.

Nešto staro, nešto novo. Nove ideje, a stare stvari. Kao u Muzeju iluzija. Ljubav, sloga, poštovanje, ono je što krasi porodicu Kosić. I sve utkano u dvorište, kao bajka, kao basna, kao snovi o prošlosti za zajedničku budućnost.

Kurir.rs/RTRS Foto: Youtube/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja