NEMAČKI UTERIVAČI DUGOVA POČELI DA RADE U BIH: Čekaju da suma poraste, pa krenu sa balkanskim metodima!
Foto: Profimedia

oprobano

NEMAČKI UTERIVAČI DUGOVA POČELI DA RADE U BIH: Čekaju da suma poraste, pa krenu sa balkanskim metodima!

Bosna i Hercegovina -

U BiH već duže vreme posluje kompanija “EOS Matrix”, kao deo “EOS grupacije”, jedne od vodećih internacionalnih kompanija sa sedištem u Nemačkoj koje se bave naplatom potraživanja.

Ali, iako se u prvi mah tako može pomisliti, nije reč o nekim “žestokim momcima” koji će kucati na vrata i tražiti novac. Oni deluju na mnogo mirniji i civiliziraniji način.

Da ova internacionalna kompanija pozitivno posluje u našoj državi, potvrđuje i njihov izveštaj o radu za prethodne dve godine. U izvještaju se navodi da je “EOS Matrix” u BiH imao više od 40.000 slučajeva, među kojima je najviše neotplaćenih kredita koje su otkupili od banaka, mikrokreditnih organizacija i lizing društava.

Ova problematika posljednjih godina u Hrvatskoj izaziva veliku pažnju, pogotovo nakon žalbi građana kako ih agencije i firme koje se bave tim poslom bukvalno maltretiraju - od čestih pozivanja telefonom, pa do ispitivanja familije, da bi na taj način dužnike naterali da plate.

Forumi širom regiona preplavljeni su žalbama građana koji su dobili poziv u vezi s dugovanjima.

"Čekaju, što bi rekli, 5 do 12 da nahrpe očajno visoke kamate, a zatim zovu noć i dan kako bi očajnog dužnika naterali u kolaps da proda i ono što nema. Samo da ga puste na miru", naveo je jedan od građana Hrvatske.

Dodao je kako se pozivi snimaju bez upozorenja.

"Traže osobne podatke, datume rođenja. Zvali su mi rodbinu i tako pokušavaju doći do mojih podataka. Pošto sam im 20 puta rekao da me prestanu uznemiravati, lik mi je rekao da će me nazivati sve dok mu ne potvrdim. Ovo je prešlo svaku meru", naglasio je korisnik jednog foruma u Hrvatskoj.

U slučajevima prenosa potraživanja, odnosno prodaje ili ustupanja dugovanja novom povjeriocu, dozvoljen je prijenos i ličnih podataka o dužnicima, pojasnio je za “Avaz” direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević.

"Do sada smo imali više prigovora građana u slučajevima kada su banke i mikrokreditne organizacije svoja dugovanja prenele na nove poverioce, a te prigovore smo ocijenili kao neosnovane", istakao je Kovačević.

Kurir.rs/Avaz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track