KOLIKO KOŠTA MRTVA GLAVA: Marokanac koji je ubio migranta zaprepastio sudiju u Sarajevu ponudom da se okonča suđenje!
Foto: Dnevni Avaz/ B. CERIĆ

drama

KOLIKO KOŠTA MRTVA GLAVA: Marokanac koji je ubio migranta zaprepastio sudiju u Sarajevu ponudom da se okonča suđenje!

Bosna i Hercegovina -

Marokanac Halid Amravi (20) osumnjičen za ubistvo migranta na Ilidži danas je na početku zasedanja na Kantonalnom sudu u Sarajevu na kome se raspravljalo o zahtevu za pritvor, uz pomoć prevodioca, odmah pitao sudiju Indiru Jahić da li može da pozove rođake da plati mrtvu glavu i tako završiti postupak. Isplata krvnog novca, odnosno naknada porodici za ubijenu osobu, uobičajena je u njegovoj zemlji.

Sudija Jahić objasnila je Marokancu da zakoni BiH to ne predviđaju i otvorila je ročište.

Marokanac je u sudnicu doveden u pratnji sudske policije, a u prvim kontaktima sa prevodiocem koji je pokušao da mu objasni za šta se tereti počeo je da plače. Ubrzo se smirio kada mu je doneta voda, a kada je advokat Omar Mehmedbašić ušao u sudnicu i pokušao da ga razveseli.

Tužilac Željka Radovanović-Sokić objasnila je razloge zbog kojih je realno očekivati da će marokanski osumnjičeni pobeći ako mu ne bude određen pritvor od mesec dana. Sam Amravi rekao je da više nije u centru „Ušivak“ sa ostalim migrantima, već da se nastanio u napuštenoj kući u naselju Otoka.

Advokat Omar Mehmedbašić rekao je da se usprotivio zahtevu za određivanje pritvora, jer se Markonanac ponašao u samoodbrani.

foto: Dnevni Avaz/ B. CERIĆ

"Kao što ste dan ranije čuli od svedoka na sudu, oštećeni ga je prvo udario, bio je mnogo veći od njega i nije bilo drugog načina da se odbrani. Čuli ste da je oštećeni nekoliko puta pokušao da ga siluje", rekao je Mehmedbašić.

Dodao je da je Halid ranije izrazio nameru da zatraži azil, ali nije imao pravnu pomoć koja bi mu objasnila u kom roku mora da se prijavi. Mehmedbašić smatra da je dovoljno da osumnjičeni bude vraćen u "Ušivak"

Sudija Jahić će naknadno izdati pritvor.

Marokanski Otoman Silan, takođe marokanski migrant koji je smrtno uboden u grudi, ubijen je u ponedeljak na Ilidži.

Tužilaštvo je osumnjičenog za ubistvo identifikovalo odvođenjem u Službu za strance, gdje je potvrđeno da je prošle godine Ministarstvu sigurnosti BiH trebalo da podnese zahtjev za azil.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track