POMEN ZA VIŠE OD 14.000 UBIJENIH SRBA U GRAVICAMA: Ovde su USTAŠE u leto 1941. pobile hiljade nedužnih civila! VIDEO
Foto: RTRS

bihać

POMEN ZA VIŠE OD 14.000 UBIJENIH SRBA U GRAVICAMA: Ovde su USTAŠE u leto 1941. pobile hiljade nedužnih civila! VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Povodom 79 godina od zločina u Garavicama kod Bihaća održan je pomen, a u ime institucija Republike Srpske venac su položili savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević, izaslanik predsednika Republike Srpske Slobodan Župljanin, savetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica i narodni poslanik Dragoslav Kabić.

Sveštenici Eparhije bihaćko-petrovačke prethodno su služili parastos za više od 12.000 Srba, žrtava ustaškog zločina počinjenog u leto 1941. godine, prenosi RTRS.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su Garavice jedno od najvećih srpskih stratišta u takozvanoj NDH, ali i jedno od najvećih u Evropi u Drugom svjetskom ratu.

"Politička borba koju danas vodi rukovodstvo Republike Srpske ujedno je i borba za spokoj žrtava Garavica i svih drugih žrtava, ali i garancija da se ovakvo nešto više nikada neće ponoviti", izjavio je savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević.

Izaslanik predsednice Republike Srpske Slobodan Župljanin istakao je da ustaški zločin koji se pre 79 godina dogodio u Garavicama nikada ne sme biti zaboravljen.

Ustaše su u leto 1941. godine pobile više od 14.000 Srba, Jevreja i Roma bihaćkog kraja.

Prema britanskim izvorima, u Garavicama je za tri meseca ubijeno 14.500 civila. Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline bili su Srbi i u manjem broju Jevreji.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track