DODIK PROTIV MEŠANJA AMERIČKE AGENCIJE U IZBORE U BIH: Zabranjena je u 17 država SAD!
Foto: NSRS

jasno

DODIK PROTIV MEŠANJA AMERIČKE AGENCIJE U IZBORE U BIH: Zabranjena je u 17 država SAD!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da je 17 američkih država zabranilo rad Međunarodne fondacije za izborne sisteme koje finansira Nacionalni demokratski institut / NDI / i da bi izbori trebalo da budu održani bez stranog mešanja.

"To dovoljno govori o ovoj fondaciji. Neprihvatljivo je da je, pored organizacija iz BiH koje se bave pitanjima sajber bezbednosti, angažovana i strana organizacija", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Kaže da Republika Srpska ne sme prestati da se bavi zaštitom interesa i da je Izborni zakon najvažniji akt nakon Ustava.

"Zbog toga ne smemo dozvoliti ovaj memorandum koji je CIK BiH zaključio kao nelegalno izabran. Izbore treba održati bez mešanja stranaca, a neophodno je inovirati Izborni sistem u BiH", dodao je Dodik.

Naveo je da je iz teksta Memoranduma o razumevanju vidljivo da delatnosti navedene kao predmet saradnje predstavljaju nadležnosti različitih nivoa vlasti i vlasti u BiH.

„Za neke od ovih aktivnosti odgovorni su zakonodavni organi u BiH, Agencija za zaštitu podataka o ličnosti u BiH, ministarstva unutrašnjih poslova, republička izborna komisija i druge institucije“, rekao je Dodik.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track