Najnovije vesti

NERETVA PONOVO MODRA: Ovo je razlog mutne vode u Mostaru koja je uplašila građane!
Foto: Profimedia

vratila se u normalu

NERETVA PONOVO MODRA: Ovo je razlog mutne vode u Mostaru koja je uplašila građane!

Bosna i Hercegovina

Zbog zamućene reke Neretve u Mostaru danas je intervenisala Agencija za vodno područje Jadranskog mora čiji su stručnjaci izlaskom na teren utvrdili zamućenje reke u dužini od oko 5 do 6 kilometara, koje je krenulo nizvodno od brane HE Mostar.

Ističu da je Elektroprivreda HZHB već izvestila da su usled redovnih radova na Hidroelektrani Mostar otvorili temeljni ispust vode iz akumulacije i da je verovatno došlo do pokretanja taloga iz akumulacije, što je izazvalo zamućenje Neretve, prenosi Klix.ba.

Prema obašnjenju iz Elektroprivrede HZHB, zbog radova i potrebe da je sve ugašeno i nema struje na objektu, morali su da ispuste biološki minimum od 50 kubika. Kad su otvorili temeljni ispust, kako tri meseca nije bilo otvarano, verovatno je povuklo talog sa dna akumulacije. 

Ova pojava među građanima je izazvala paniku i otvorila brojna pitanja, među kojima i ono koliko je fekalija u Neretvi.

"Mi smo organizovali uzimanje uzoraka sa četiri mesta, koji će se obraditi u laboratoriji i sutra ćemo tokom dana znati rezultate i je li uz zamućenje bilo još nečega", rekli su iz Agencije. 

Takođe, navode kako je praćenjem situacije na terenu konstatovano da je zbog brzine kretanja Neretve intenzitet zamućenja u primetnoj meri smanjen u nizvodnom toku reke u periodu oko 15:30 na lokaciji Carinski most i da će zamućenost nestati uskoro.

Kurir.rs / Klix.ba,  Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...