Najnovije vesti

DRAMA BRATA I SESTRE IZ BIH KOJI ŽIVE KANADI: Strahuju da će biti deportovani nakon što im je oduzeto državljanstvo FOTO
Foto: Printscreen globalnews.ca

KALGARI

DRAMA BRATA I SESTRE IZ BIH KOJI ŽIVE KANADI: Strahuju da će biti deportovani nakon što im je oduzeto državljanstvo FOTO

Bosna i Hercegovina

Severin i Svjetlana Blagojević su brat i sestra iz Bosne i Hercegovine koji žive u Calgariju i plaše se da će biti deportovani nakon što im je oduzeto kanadsko državljanstvo.

Severin i Svjetlana imali su 13 i 10 godina kada ih je njihov, današnji otac usvojio u Alberti 2015. godine nakon što su izgubili roditelje i proveli godine u domu, piše Global News.

Sada njihov advokat Kevin Zemp pokušava da pronađe način da izbegne njihovu deportaciju nakon što su u januaru primili pismo iz Odeljenja za imigracije, izbeglice i državljanstva Kanade (IRCC) u kojem im je rečeno da im je državljanstvo oduzeto.

"Kada je savezna vlada pogledala sve razloge, smatrali su da im je državljanstvo dodeljeno nepropisno, jer usvajanje nije prošlo sve potrebne i pravilne korake", rekao je Zemp.

Svjetlana je kazala da im je život vrlo težak, da uvek nailaze na poteškoće, pa tako čak i povratak u školu nije mogao proći bez poteškoća jer joj je bila potrebna odgovarajuća dokumentacija.

"Ne mogu se stvarno pripremiti za budućnost. Ako želim da radim bilo šta poput povratka u školu ili na Univerzitet, nemam veliku podršku vlade", kazala je za Global News.

Severin takođe ne može da ode na Univerzitet niti da se zaposli.

Iz odeljenja vlade Kanade (IRCC) koja je odgovorna za pitanja koja se bave imigracijom u Kanadi komentarisali su ovaj slučaj kazavši da razumeju da su ovakve situacije izazovne i složene.

"Kanada je vezana međunarodnim i domaćim zakonima o usvojanju koji postoje kako bi zaštitili sigurnost i dobrobit dece u ranjivim situacijama. Mi moramo osigurati da svi slučajevi koji uključuju decu budu u skladu sa kanadskim zakonom i našim međunarodnim obavezama", rekli su iz odeljenja.

Zemp je rekao da je zatražio da se Severin i Svjetlana razmotre za humanitarnu pomoć kako bi dobili državljanstvo. IRCC je rekao da se odobrenje stalnog boravka iz humanitarnih razloga razmatra od slučaja do slučaja. U međuvremenu, Severin i Svjetlana bore se kako bi u Kanadi mogli da nastave da žive normalno.

Video pogledajte na globalnews.ca.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Printscreen globalnews.ca

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...