PROVOKACIJA NA PARASTOSU STRADALIM SRBIMA: Na Vlašiću se pojavili Bošnjaci sa zastavama tzv. Armije BiH
Foto: RTRS

sećanje na borce koje su ubile muslimanske snage

PROVOKACIJA NA PARASTOSU STRADALIM SRBIMA: Na Vlašiću se pojavili Bošnjaci sa zastavama tzv. Armije BiH

Bosna i Hercegovina -

Parastos na platou Meokrnje na Vlašiću za 21 srpskog borca koje su ubili pripadnici muslimanskih snaga u proteklom ratu danas je pokušalo da spreči tridesetak Bošnjaka, koji su stigli sa ratnim zastavama tzv. Armije BiH.

Do većih incidenta nije došlo zbog pribranosti učesnika okupljanja koji nisu naseli na provokaciju Bošnjaka jer su doneli ratne zastave na mesto velikog stradanja srpskih boraca.

Ovo mesto na platou Vlašića pripada Republici Srpskoj i tu se već drugu godinu služi parastos za 21 srpskog borca koji je stradao u muslimanskim ofanzivama na ovu kotu 1992. i 1994. godine.

Međutim, danas su se pojavili i pripadnici bošnjačke nacionalnosti da bi na istom platou na Vlašiću obeležili stradanje pripadnika tzv. Armije BiH u proteklom ratu, kao i učesnika NOR-a.

foto: RTRS

Parastosu srpski borcima prisustvovali su članovi porodica poginulih, te njihovi saborci, koji su učestvovali u borbama za Meokrnje 1992. i 1994. godine.

Tada je, braneći granicu opštine Kotor Varoš, ranjeno 18 boraca 22. Pešadijske brigade, a tri su zarobljena.

Iako je ta tačka izgubljena, dalja ofanziva neprijateljskih muslimanskih snaga prema Kotor Varošu je zaustavljena i konsolidovana je linija odbrane, koja je očuvana do završetka rata.

Parastos je služio protojerej Stanoja Zeljković, a vence su na spomen-obeležje položili zamenik načelnika Kotor Varoša Mladen Trivunović i predsednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović.

Na Meokrnju su život za odbranu Republike Srpske položili Zoran (21) i Јovan Đekanović (37), Milenko (43) i Ljubomir Stojanović (29), Stamenko (34) i Dragan Smiljić (33), Zoran Cicmanović (30), Ljuboja Gavrić (36), Mladenko Gelić (25), Slobodan Јurić (26), Branislav Kragić (25), Željko Marković (20), Marinko Pejić (22), Aleksa Tepić (41), Blagoja Јoldžić (38), Neđo Đuranović (33), Novo Čupić (36), Stamenko Babić (36), Velibor Katana (20), Tomo Kerezović (35) i Dragomir Sakan (35).

Kurir.rs/SRNA/RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track