Najnovije vesti

SARAJEVO BI MOGLO DA OSTANE BEZ GRADSKOG PREVOZA! Blokirani im računi, nafte imaju do srede
Ilustracija, Foto: Youtube/BHRT

alarmantno

SARAJEVO BI MOGLO DA OSTANE BEZ GRADSKOG PREVOZA! Blokirani im računi, nafte imaju do srede

Bosna i Hercegovina

Centralna banka Bosne i Hercegovine blokirala je sve račune sarajevskom javnom gradskom prevozniku GRAS. Zbog toga ovo preduzeće više ne može nikome ništa da plati, a sav novac koji bude uplaćen na račun GRAS-a banka preusmerava na račun Poreske uprave FBiH.

To znači da GRAS više ne može da isplaćuje plate, kupuje gorivo, delove za vozila... Odnosno, javni gradski saobraćaj u Sarajevu bi mogao da stane!

Kako je pojasnio direktor ovog preduzeća Almir Ahmetspahić, računi su trenutno blokirani zbog potraživanja radnika po sudskim presudama.

"Mora se poštovati Zakon o platnom prometu. Prvo su u naplati indirektni porezi, pa onda Poreska uprava FBiH. Trenutno smo u pregovorima kako bismo prevazišli ovu krizu. Bilo je sastanaka s Vladom KS, ali nije on završen. Sada nas nisu blokirale poreske uprave nego radnici. Banka je donela odluku da se poštuje platni promet u FBiH, koji se stavlja u prioritete naplate", rekao je Ahmetspahić.

Predsednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović rekao je da su računi blokirani već 20 dana i da se aktivno radi na rešavanju problema.

"Na dobrom smo putu. Uključeni su Uprava preduzeća, Nadzorni odbor, Sindikat, Vlada KS. Nije bitno koliko radnika tuži firmu. Nisu samo problem tužbe. GRAS je dužan 130 miliona KM državi. Nije GRAS preko noći postao dužan, 15 godina se ne plaćaju obaveze. Mi smo ranije nekoliko puta štrajkovali i upozoravali na ovo što se danas desilo", kazao je Muminović.

Kaže i da će, ako se iduće sedmice ne deblokira račun, GRAS stati.

"Možemo da radimo dok budemo imali nafte, a to je do srede", dodao je Muminović.

Nezvanično, GRAS je tražio od Vlade FBiH novac za gorivo. Međutim, ministarka finansija Jelka Milićević zahtevala je da im dostave bankovne garancije pre nego što im odobre novac.

"Ukoliko proglasimo stečaj i formiramo drugu firmu, pa krenemo od nule, i ako se bude radilo pod ovim uslovima, za godinu ćemo ponovo proglasiti stečaj. Ako se budu menjali uslovi rada i ako se budu poštovali, mi smo za godinu na zelenoj grani", rekao je predsednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović.

131,7 miliona KM (oko 67 miliona evra) iznosi dug GRAS-a prema Poreskoj upravi FBiH.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...