DODIK: Nema kalkulacija po pitanju tzv. Kosova, a bez oklevanja ćemo braniti poziciju Srpske
Foto: Avaz.ba/M. Kadrić

posle vanredne sednice

DODIK: Nema kalkulacija po pitanju tzv. Kosova, a bez oklevanja ćemo braniti poziciju Srpske

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će se pozicija Republike Srpske braniti bez oklevanja, te da neće biti bilo kakvih kalkulacija po pitanju Kosova i Metohije i statusa Srpske u BiH.

Dodik, koji se u četvrtak na vanrednoj sednici tročlanog Predsedništva BiH izjasnio protiv priznavanja samoproglašenog Kosova, najavio je da će se o tom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske bitna poluga vlasti na kojoj se raspravlja o svim važnim spoljnopolitičkim pitanjima i krajnje mesto odluke, ako postoji dosledan član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, priča o "Kosovu u BiH" je kao trakavica, jer se nešto stalno pokušava nametnuti.

On kaže da se članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider SDA Bakir Izetbegović i drugi političari ponašaju kao da je BiH već priznala samoproglašeno Kosovo i Srbiji pokušavaju da drže lekcije.

foto: Avaz.ba/M. Kadrić

Ističe da je Komšiću i Džaferoviću pokušao da pokaže da među njima vlada apsurd, pa je pokrenuo inicijativu kojom je pokazao nedoslednosti.

"Kada je na dnevnom redu bila tačka o prebacivanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Јerusalim, rekli su da se njome krše međunarodna pravila. Sa druge strane, kada je na dnevni red došlo /samoproglašeno/ Kosovo, rekli su da ga priznaju. Tada sam ih pitao - šta je sa Rezolucijom 1244, koja je deo međunarodnog prava? Pitao sam ih da li je pravo na teritorijalni integritet zemalja zagarantovano i kako misle da brane teritorijalni integritet BiH, ako su spremni da urušavaju teritorijalni integritet Srbije", naveo je Dodik.

"Ići ćemo, dakle, na redovnu sednicu Predsedništva, a onda na Narodnu skupštinu, koja će dvotrećinskom većinom odbaciti odluku Džaferovića i Komšića", rekao je Dodik.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track