SKANDALOZNI SERIJAL O ISTORIJI BIH PRIKAZAN NA DRŽAVNOJ TV: Bosnu je Sultan oslobodio, jer je Evropa 350 godina kinjila
Foto: Screenshot

greška do greške

SKANDALOZNI SERIJAL O ISTORIJI BIH PRIKAZAN NA DRŽAVNOJ TV: Bosnu je Sultan oslobodio, jer je Evropa 350 godina kinjila

Bosna i Hercegovina -

Prva epizoda serijala o istoriji Bosne u produkciji televizije BiH do juče mogla je da se gleda i na Jutjubu, ali je povučena i trenutno se na Internetu može naći samo najava dokumentarca.

O greškama i vidljivim materijalnim propustima samo prve prikazane epizode portal Klix je razgovarao smo sa docentom, stručnjakom za bosansko-hercegovački srednji vek Dženanom Dautovićem.

U prvoj epizodi, koja nas upoznaje sa ovom istorijskom serijom, dogodio se neobičan splet tema iz srednjeg veka i osmanskog perioda, potpuno preskačući antička vremena i provirujući sve do austrougarskih vremena, u kojima je dominirao vrlo neprofesionalno i neprofesionalno sastavljen narativ.

„Fokusirajući se na delove epizode ​​koji se tiču srednjovekovnog perioda, jasno je da se u poslednje tri decenije nije pojavio nijedan mit koji je promovisao nacionalističku ideologiju i uspostavio je kao jedini vladajući medijski i obrazovni diskurs. Dokumentarni film 'smrvljen', iz mita o antici, mita o zemlji-utočištu za progonjene, mita o neprekinutom istorijskom kontinuitetu, mita o raspadu Bosne nakon Tvrtkove smrti, a posebno o izuzetno opasnom mitu o stalnoj i stalnoj žrtvi i pogibelji. jednog naroda.

O gostima u ovoj epizodi i njihovoj ulozi teško je govoriti, jer je očigledno da je korišćena starija arhivska građa iz nekih drugih, očigledno bolje dizajniranih emisija državne televizije. Neki od sagovornika, poput Emira Filipovića, doktora istorijskih nauka i profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, javno su se distancirali, iako su njihove izjave korišćene u ovom dokumentarnom filmu.

„Svakako se izdvaja gotovo komično preimenovanje sultana Fatiha od strane akademika Ferida Muhića u Mehmeda II Otvarača, do gotovo patetičnog, ali istovremeno punog grešaka u opisivanju pada Bosne, doktora antičke istorije Envera Imamovića, kao da„ niko u Bosni nije podigao mač kad je sultan došao, jer je Evropa 350 godina uništavala Bosnu - poslala je inkviziciju koja je uništavala, palila, krala. Čitava istorija srednjovekovne Bosne, od Kulina bana do sredine 15. veka ... Bosna je krvarila ““, naglašava Dautović.

Dodaje da je možda najgori ovaj dokumentarni film, ili barem njegova prva epizoda, tekst izgovoren u naraciji. Autor tog teksta nije naveden u opisu dokumentarca.

Dautović izdvaja neke od ključnih grešaka u prvoj epizodi dokumentarca:

"Jedna od prvih, a ujedno i najneverovatnijih rečenica glasi: "Delovi današnjih nezavisnih republika Crne Gore, Srbije i Hrvatske bili su sastavni deo srednjovekovne države Bosne, čiju su zemlju uglavnom naseljavala ilirska i slovenska plemena. Kroz vekove istorijskih i verskih procesa naroda u bosanskoj istoriji ostaće upisano pod imenom bosanski hrišćani, dobri Bošnjaci ili kasnije Bošnjaci ''.

„Ne samo da je grupa srednjovekovnih bosanskih hrišćanskih monaha promovisana u ime cele nacije (naravno, nećemo ulaziti u raspravu o značenju govora o naciji u srednjem veku), već je izraz„ dobri Bošnjani “bio rezervisan za najmoćniju klasu. Da ne govorimo o obliku ujedinjenja ilirskog i slovenskog naroda, koji deli dugačak period rimske vladavine na ovim prostorima, a koji se ni ne nagoveštava, verovatno zato što je to bilo vreme napretka i mira, bez vidljivih zametaka današnjih naroda. Krunisanje Kralja Tvrtka I je bilo je 1377. godine u manastiru u Mileševu, a pitanje je da li je stručni saradnik ovog dokumentarnog programa pokušao da sazna više o temi Tvrtkovog krunisanja koja je objavljena posle Drugog svetskog rata, poput niza naučnih radova i knjiga u prilog teoriji Milama kao mesto krunisanja “, ističe Dautović.

Rečenica „Iako poražena u kosovskoj bici 1389. godine, Srpska despotovina trajala je do 1459. godine, kada je Mehmed Osvajač osvojio Smederevsku tvrđavu“, pokazuje nepoznavanje srpske srednjovekovne istorije, jer 1389. godine nije bilo Despotovine, koja je osnovana samo 13 godina kasnije.

"Očigledno je teško naučiti (ili proveriti) hronologiju bosanskih kraljeva, pa je verovatno normalno reći da je 'papa optužio bosanskog kralja Stjepana Tomaševića da je dozvolio svrgavanje srpske despotovine. Da bi pokazao odanost i obezbedio pomoć, poslednji bosanski kralj naravno, u vreme kada su se one odvijale bio njegov otac Stjepan Tomaš je zapravo bio optužen za sva ta „zverstva" koja je stavio na ramena Stjepana Tomaševića. Ali valjda nije strašno da se negde u prevodu prezimena izgubilo ono slovensko - ević.

Prilikom osvajanja Bosne 1463. osmanskim snagama će se 'najprije predati srpski knezovi Pavlovići i Kovačevići'. Da li zbog sramote zbog navodne predaje, ovde se možda i najbosanskiju porodicu Pavlovića i njima susednih gospodara Drine Kovačevića začas prekrsti, prenacionalizira, preetnicizira u srpske knezove", kaže naš sagovornik.

U ovom pokušaju snimanja dokumentarca može se govoriti o još mnogo pogrešnih stvari (banalizacija radnji rimskih papa, potpuno nerazumevanje koncepta krstaških ratova, naglasak na osećanjima stalnog otuđenja i neprijateljstva prema životnoj sredini), ali ovo je za neki duži pregled.

"Zaista možemo zažaliti što je državna televizija autor ovako loše urađenog projekta, tako loše izraženog znanja. Da su korektno sarađivali sa nekim od stručnjaka navedenih na spisku onih koji će gostovati u sledećim epizodama, pa čak i što su srednjoškolcima dali činjenice provera na Internetu, ne bi bilo tako teško i neopravdano predstaviti niz činjeničnih grešaka “, zaključio je Dautović.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track