Najnovije vesti

ZAGREBU JE NAJBOLJE REĆI DA ODBIJE MALO OD BIH: Komšić o sastanku Plenkovića sa Izetbegovićem i Čovićem u prestonici Hrvatske
Foto: EPA

član predsedništva bih

ZAGREBU JE NAJBOLJE REĆI DA ODBIJE MALO OD BIH: Komšić o sastanku Plenkovića sa Izetbegovićem i Čovićem u prestonici Hrvatske

Bosna i Hercegovina

Član Predsedništva BiH Željko Komšić, povodom sastanka u Zagrebu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, poručio je u ponedeljak uveče da Zagreb ne može da ima ništa s Izbornim zakonom u BiH i da mu treba reći "da odbije od BiH, jer je njegovo mešanje krajnje neumesno".

Smatra da je susret u Zagrebu iščašena paradigma na koju se nažalost pristaje i da vlasti u BiH, Beogradu i Zagrebu konstantno daju za pravo da se postavljaju kao tutori.

"Zagreb nema ništa s Izbornim zakonom, mešanje je krajnje neumesno. Zagrebu je najbolje reći da odbije malo od BiH i priče o Izbornom zakonu jer se ni mi njima ne mešamo u izborne zakone. Mi sebi ne dajemo pravo da, recimo, pričamo o konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj. Treba da budu svesni da nema toga u političkom Sarajevu ko će pristati na ono što oni traže", rekao je Komšić za FTV.

Kaže da je pogrešno da se u Zagrebu legitimizuje priča o unutrašnjim temama BiH i pita šta Hrvatska ima s izmenama Izbornog zakona u BiH? "Ovakvo pozivanje funkcionera kao predstavnika naroda po meni je potpuno pogrešno. Ja nikad ne bih pristao da ucestvujem u takvoj vrsti komunikacije, a pogotovo ne bih nikome dao pravo da se tutorski ponaša prema BiH. Drugi su to sebi dopustili", kazao je Komšić, prenose Nezavisne.

Navodi je da uoči posete razgovarao s Izetbegovićem, kojem je rekao da se u odnosima dve države mora paziti kako se razgovara i savetovao mu da u Zagreb ide kao šef SDA, a ne predstavnik jednog naroda.

"Mislim da nije dobro legitimizovati ovakvu vrstu komunikacije, jer oni nas očito strateški posmatraju kao teritoriju, a ne kao državu, daju sebi za pravo koje teme će otvarati i drže BiH u jednoj vrsti političke i ekonomske zavisnosti o onome što Zagreb hoće. Srbi i Hrvati nisu stoka da ih uvodiš i izvodiš, nit je BiH staja da se neko uvodi i izvodi. Otkud ikome ideja da jedan čovek priča u ime hrvatskog naroda. Otkud to da Dodik predstavlja srpski narod? Pitajte druge stranke iz Republike Srpske da li on ima legitimitet", kazao je Komšić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...