MILAN LUKIĆ TRAŽI PREISPITIVANJE PRESUDE: Haški tribunal ga je osudio na doživotnu kaznu zbog zločina u Višegradu
Foto: Printscreen YouTube/International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)

podneo je zahteve

MILAN LUKIĆ TRAŽI PREISPITIVANJE PRESUDE: Haški tribunal ga je osudio na doživotnu kaznu zbog zločina u Višegradu

Bosna i Hercegovina -

Milan Lukić, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovečnosti počinjenog u Višegradu, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) preispitivanje presude, kao i pravnu pomoć.

Kako se navodi u saopštenju MMKS-a, Lukić je 1. septembra ove godine podneo zahteve u kojima, između ostalog, traži od Žalbenog veća da preispita određene nalaze koji su protiv njega doneseni u prethodnim presudama te dodelu pravne pomoći na teret Mehanizma.

Iz MMKS-a je rečeno da Lukić nije izričito naveo traži li zahtev za preispitivanje prvostepene, žalbene presude ili oboje, dodavši kako samo konačna presuda može biti predmet preispitivanja. U skladu sa Statutom Mehanizma, za ovakve zahteve, kako je saopšteno, formirano je Veće od pet sudija – Karmel Agius, predsedavajući Veća, te sudije Alphons Orie, Liu Dakun, Graciela Susana Gati Santana, Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa.

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice "Beli orlovi", proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici.

Od februara 2014. godine, Lukić doživotnu kaznu izdržava u Estoniji.

Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine podiglo optužnicu protiv Lukića, koja ga tereti za zločine nad putnicima otetim u februaru 1993. na stanici Štrpci (opština Rudo). Tada je saopšteno da su, nakon ispitivanja Lukića u svojstvu osumnjičenog koji se nalazi na izdržavanju kazne izrečene u Sudu u Hagu, ispunjeni poslednji procesni uslovi za podizanje optužnice.

Sud BiH optužnicu je potvrdio početkom januara ove godine te je Lukiću, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, upućen dopis putem Međunarodne pravne pomoći kojim se obaveštava o potvrđenoj optužnici te da je potrebno da izabere branioca s dostavljene liste Odeljenja krivične odbrane (OKO) Ministarstva pravde BiH.

Pola godine nakon potvrđivanja optužnice protiv Lukića za ratni zločin počinjen u Štrpcima, on je iz zatvora u Estoniji odbio da prihvati dokumente Suda BiH.

Kurir.rs/slobodna-bosna.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track