RASTE BROJ ZARAŽENIH U KANTONU SARAJEVO, ZDRAVSTVENI RADNICI ZABRINUTI Smenjeni su bolnički kapaciteti, nedostaje medicinski kadar
Foto: EPA / Fehim Demir

EPIDEMIJA

RASTE BROJ ZARAŽENIH U KANTONU SARAJEVO, ZDRAVSTVENI RADNICI ZABRINUTI Smenjeni su bolnički kapaciteti, nedostaje medicinski kadar

Bosna i Hercegovina -

Porast broja novozaraženih u sarajevskom kantonu zabrinuo je zdravstvene radnike zbog smanjenja kapaciteta, ali i nedostatka medicinskog kadra, pa je direktor Opšte bolnice "Abdulah Nakaš", Ismet Gavrankapetanović, zatražio da nadležni naprave hitan uvid u stanje kapaciteta.

On kaže da na KCUS-u više nema mesta za zaražene, pa će pacijenti ići u Opštu bolnicu i karantinu Buća Potoku.

Predložio je da u toku dana komisija vlade i Skupštine Kantona Sarajevo napravi hitan uvid u stanje kapaciteta Opšte bolnice i KCUS-a i podnese izveštaj večeras i naredi dalje korake.

"Bolnica ima 315 mesta i svi su u funkciji građana", istakao je Gavrankapetanović za sarajevski portal Klix.

Problem je, dodao je, i nedostatak kadra, a u Opštoj bolnici za rad s COVID pacijentima ima samo jedan infektolog. Gavrankapetanović traži dodatno zapošljavanje kadra.

"Rukovođenje zdravstvenom zaštitom treba da vodi Ministarstvo zdravlja, a ne otuđeni centri moći. Ova situacija je najbolji pokazatelj zašto treba institucije sistema da funkcioniraju na osnovu zakona, a ne na osnovu naređenja telefonom izdatih iz par centara koji su preuzeli rukovođenje zdravstvenim sistemom mimo institucija države", zaključio je Gavrankapetanović.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track