KRIMINALCE PREMEŠTAJU U BiH ALKATRAZ: Ministar pravde otkriva kada će novi sarajevski zatvor da primi prve zatvorenike! (FOTO)
Foto: Avaz.ba

Josip grubeša

KRIMINALCE PREMEŠTAJU U BiH ALKATRAZ: Ministar pravde otkriva kada će novi sarajevski zatvor da primi prve zatvorenike! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Prvi državni zatvor, koji je svečano otvoren krajem jula, do sada je primao samo pritvorenike, dok će prvi zatvorenici do kraja godine biti prebačeni u nove ćelije jednog od najsigurnijih zatvora u regionu. To je potvrdio Josip Grubeša, državni ministar pravde.

Zatvor Vojkovići kod Sarajeva prostire se na 24.000 kvadratnih metara i ima 348 mesta, od kojih je 298 namenjeno osuđenicima, a 50 pritvorenicima. Otvaranje se čeka gotovo 14 godina i potrošeno je više od 80 miliona KM.

U njemu će biti smešteni zatvorenici osuđeni pred Sudom BiH, koji su trenutno raspoređeni u entitetske zatvore i za čiji smeštaj se plaćaju ove institucije.

Kako nam je rekao Grubeša, u državnom zatvoru za sada je više od 40 pritvorenika.

"Ali i taj broj varira. Trenutno imamo 43 pritvorenika, ali plan je da u naredna dva meseca sve zatvorenike koje je osudio Sud BiH prebacimo u novi zatvor", kaže Grubeša.

Ministar navodi da je napravljen tačan plan za premeštaj zatvorenika, ali da iz bezbednosnih razloga ne mogu da preciziraju vreme kada će to biti učinjeno. Transfer će se izvršiti iz svih zavoda, od Zenice do Foče.

"A broj zatvorenika koji će biti premešteni varira. Ali imamo jasan plan", kaže Grubeša.

Među prvim stanarima su oni koji su osuđeni na višegodišnje kazne. To su počinioci teških ubistava, ratni zločinci, osuđeni teroristi.

foto: Avaz.ba

Tako bi, prema informacijama "Avaza", Mevlid Jašarević, osuđen na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu, trebao biti među prvima smešten u državni zatvor. Prekaljenom zločincu Zijadu Turkoviću, vođi zločinačke organizacije koji je 2015. godine osuđen na 40 godina zatvora, biće mesto i u državnom zatvoru. Čudovište sa Grbavice Veselin Vlahović Batko, osuđen na 42 godine zatvora zbog ratnih zločina u Sarajevu, sigurno dolazi.

Zatvorski kompleks sastoji se od deset objekata, u tri će biti smešteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, teretana ...

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track