BORELJ POSLE SASTANKA U SARAJEVU: Ovo je nesumnjivo istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

važnost odavanja počasti svim žrtvama rata

BORELJ POSLE SASTANKA U SARAJEVU: Ovo je nesumnjivo istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu

Bosna i Hercegovina -

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Sarajevu, posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH, da je to bio iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji i budućim perspektivama.

"Ovo je nesumnjivo istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu", rekao je Borelj nakon sastanka u Predsedništvu.

Ukazao je na važnost odavanja počasti svim žrtvama rata i kolektivnog sećanja i pozdravio zajedničku izjavu Predsedništva povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

foto: EPA/FEHIM DEMIR

"Ovo je godišnjica koja je i prilika da se osvrnemo šta se dešavalo u prošlosti i da odamo počast žrtvama i svima koji su radili na pravcu pomirenja", dodao je Borelj.

Prema njegovim rečima, zajednička komemoracija za sve žrtve bi bila važna.

"Koristim priliku da potvrdim podršku naporima Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Nemam lekcije i pridike. Dolazim iz zemlje koja je bila u građanskom ratu i naše pomirenje je bilo na putu ka EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posledica zajedničkih napora", rekao je Borelj.

foto: EPA/FEHIM DEMIR

On je istakao da je EU vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosne i Hercegovine i da je na domaćim vlastima da intenziviraju napore.

"Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Naglašavam da više od 80 odsto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava evropske integracije", zaključio je Borrelj.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track