OSNIVAČ SDA DAO KLJUČAN SAVET BAKIRU ZA SPAS STRANKE: Skloni Sebiju sa svih partijskih funkcija!
Foto: AP/Majdi Mohammed, Youtube screenshot Televizija5 BiH

jasno

OSNIVAČ SDA DAO KLJUČAN SAVET BAKIRU ZA SPAS STRANKE: Skloni Sebiju sa svih partijskih funkcija!

Bosna i Hercegovina -

Edhem Bičakčić, jedan od osnivača SDA i bivši premijer Federacije BiH, u intervjuu Federalnom radiju, dao je savet Bakiru Izetbegoviću kako spasiti SDA, nakon lokalnih izbora.

Smatra da je SDA pre svega kriva za ovaj krah bivših članova, odnosno neistomišljenika koji nisu uspeli da steknu uticaj u ovoj stranci, što je rezultiralo formiranjem novih partija.

"Nije isto kao 2000. godine kada smo izgubili od Alijanse. 2000. godine imali smo stvarni uspeh leve opcije, a danas su, zapravo, krug vodili pobunjenici SDA, oni disidenti koji nisu uspeli da steknu uticaj u SDA, i na kraju formirani Uspeh Naše stranke i SDP-a takođe stoji, ali nije bio presudan za ove izbore “, rekao je Bičakčić.

Istakao je da je sve počelo u vrijeme Sulejmana Tihića i da je to, uz ugušeni unutarstranački dijalog i kritičko mišljenje, najveći problem SDA.

"Prvo, mislim da bih trebalo da kažem svojoj supruzi da se povuče sa svih partijskih funkcija, u njenoj profesionalnoj karijeri se ne mešam u to, ali što se tiče partijskih funkcija, nema mesta za suprugu predsednika. Drugo, treba napraviti nove izbore za Kantonalni komitet u Sarajevu, gdje kriterijumi moraju biti takvi da predsednik i članovi Izvršnog odbora moraju biti kompetentne osobe sa referencama u dosadašnjem radu, sve ostalo bi bilo teško improvizirati. vrata za sve svoje neistomišljenike i voditi razgovore o njihovom povratku u maticu, uzimajući u obzir sve njihove kritičke prigovore. Ovo je mnogo lakše nego stvaranje ideoloških konglomerata sa SDP-om, DF-om. Četvrta mera je vrlo otvoreni razgovori o svim oblicima saradnja sa Platformom za napredak.To su nove snage na političkoj sceni i SDA ne može da se pretvara da ih ne vidi, kao da ne postoje, kao da je lekar Mirsad Hadžikadić nema šta da kaže i slično “, zaključio je Bičakčić za Federalni radio.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track