DODIK NAKON SASTANKA SA LAVROVOM: Dejtonski sporazum nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH
Foto: Printscreen Youtube/RTRS vijesti

SRPSKI ČLAN PREDSEDNIŠTVA BIH

DODIK NAKON SASTANKA SA LAVROVOM: Dejtonski sporazum nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH

Bosna i Hercegovina -

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u ponedeljak da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom razgovarano o Dejtonskom sporazumu i istakao da taj sporazum nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH, a to su dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je sinoć na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovom u istočnom Sarajevu, zatražio i ukidanje Kancelarije visokog predstavnika.

"Mi smo dugo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu viskog predstavnika i zato tražimo danas da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti", rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

Dodik je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano o "dobrim odnosima" Republike Srpske i Rusije i da je konstatovano da nema otvorenih pitanja.

On je istakao da mu je čast što je Lavrov došao u Republiku Srpsku na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma i zahvalio Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do sporazuma, a posebno za njegovu afirmaciju.

"Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo BiH u NATO-u.

Poručio je da se RS neće pridružiti sankcijama protiv Rusije i istakao da Republika Srpska nije tražila nikakvu podršku za secesiju od BiH, za šta, kako je naveo, neki pokušavaju da je optuže.

Govoreći o evropskim integracijama sa ministrom Lavrovom, Dodik je rekao da "postoji nekakva saglasnost u BiH", dodaje bosanski portal Klix.

"Mišljenje sa 14 tačaka upravo sprečava integracije. Traženje da se uradi nešto suprotno Dejtonu i Ustavu BiH danas je neprihvatljivo", zaključio je Dodik.

S obzirom na to da se Lavrov prvo sastao sa njim u Vladi RS-a u Istočnom Sarajevu, Dodik je kazao da je "danas ministar u poseti RS-u, a sutra BiH".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track