PRESEDAN U BiH: Potvrđena pobeda kandidata koji je preminuo, ali niko ne zna koji su dalji koraci! Ovo se nikada nije dogodilo
Mirsad Peco, Foto: Avaz.ba

mirsad peco osvojio najviše glasova

PRESEDAN U BiH: Potvrđena pobeda kandidata koji je preminuo, ali niko ne zna koji su dalji koraci! Ovo se nikada nije dogodilo

Bosna i Hercegovina -

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) potvrdila je rezultate lokalnih izbora u BiH održanih 15. novembra.

Rezultati izbora potvrđeni su za 64 opštinska veća u Federaciji BiH (FBiH), 55 skupština opština u Republici Srpskoj (RS), za 119 načelnika opština u BiH, za 14 gradskih veća u Federaciji BiH, 5 skupština gradova u RS, 21 gradonačelnika gradova u BiH, te rezultate izbora za skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Rezultati izbora nisu potvrđeni u Srebrenici, na istoku BiH, i Doboju, na severu BiH, zbog povreda izbornog procesa, rekao je predsednik komisije Željko Bakalar.

Rezultati opštih izbora u BiH nisu potvrđeni ni za skupštinu opštine Zvornik, na istoku BiH, za šta će biti donesena naknadna odluka CIK-a, a nije donesena ni odluka za izbor načelnika Opštine Travnik, s obzirom na to da je kandidat koji je pobedio preminuo.

"Za Travnik, CIK je potvrdio rezultate za izbor načelnika, ali zbog smrti kandidata koji je osvojio mandat, CIK će doneti naknadnu odluku o daljim koracima u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, o čemu će javnost biti obaveštena,“ pojasnio je Bakalar.

Na dan održavanja lokalnih izbora u BiH (15. novembar), preminuo je Mirsad Peco, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Opštine Travnik, nakon što je nekoliko dana bio hospitalizovan usled pogoršanja zdravstvenog stanja zbog COVID-19.

Peco je osvojio najviše glasova za načelnika u ovoj opštini, ali je smrt kandidata, tokom izbornog dana, presedan u BiH i Izborni zakon ne nudi odgovor kako postupiti u ovom slučaju.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track