TRAŽE INFORMACIJE O POZLAĆENOJ IKONI: Ambasada Ukrajine u BiH želi da zna sve o poklonu koji je Dodik dao Lavrovu, obratila se MSP
Foto: RTRS

SARAJEVO

TRAŽE INFORMACIJE O POZLAĆENOJ IKONI: Ambasada Ukrajine u BiH želi da zna sve o poklonu koji je Dodik dao Lavrovu, obratila se MSP

Bosna i Hercegovina -

Ambasada Ukrajine u BiH obratila se Ministarstvu spoljnih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz MSP BiH.

Radi se o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, čije je poreklo iz Luganska iz Ukrajine, na kojoj je utisnut i pečat, koji dokazuje originalnost, navodi RSE.

Portal Klix.ba danas je takođe objavio da je Ambasada Ukrajine zamolila za pružanje detaljne informacije o poreklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.

Ikona je Lavrovu uručena tokom sastanka u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kojem su prisustvovali i zvaničnici Vlade RS, te predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov, koji je u BiH boravio 14. i 15. decembra u Istočnom Sarajevu tada je izjavio da je Dejtonski sporazum 'temelj funkcionisanja BiH, te da 'treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta'.

Lavrova je u Predsedništvu BiH primio samo predsedavajući Dodik koji je ocenio kako je potezom druga dva člana naneta šteta BiH.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja