SAHRANJEN MIĆO MIĆIĆ: Od gradonačelnika Bijeljine se oprostili rodbina, prijatelji i zvaničnici Srpske (VIDEO)

preminuo od korona virusa

SAHRANJEN MIĆO MIĆIĆ: Od gradonačelnika Bijeljine se oprostili rodbina, prijatelji i zvaničnici Srpske (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U Bijeljini je danas sahranjen Mićo Mićić, dugogodišnji gradonačelnik tog grada.

Od njega su se na komemoraciji oprostili rodbina, predstavnici Vlade Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, saradnici iz gradske uprave i građani. Mićo Mićić je sahranjen na gradskom groblju Pučile, preminuo je u 65. godini od posledica zaraze virusom korona.

Od Miće Mićića u ime porodice oprostila se ćerka Mila. Poslednju počast gradonačelniku Bijeljine odali su premijer Radovan Višković i ministri u Vladi Republike Srpske, velikodostojnici SPC, predstavnici Gradske uprave i građani Bijeljine.

Mićo Mićić je rođen 6. septembra 1956. godine u Bijeljini.

Mićo Mićić

Nakon završetka Fakulteta za fizičku kulturu u Sarajevu, radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Kalesiji i Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Bijeljini.

Nakon učešća u ratu, u Administrativnoj službi opštine Bijeljina počeo je da radi 1996. godine kao načelnik Odeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu i tu dužnost je obavljao do 2000. godine. Nakon toga bio je ministar za izbeglice i raseljena lica, i ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Srpske.

Na lokalnim izborima 2005. izabran je za načelnika opštine Bijeljina, a na ovu dužnost je reizabran 2008. godine. Četiri godine kasnije, izabran je za prvog gradonačelnika Bijeljine. Drugi gradonačelnički mandat osvojio je 2016. godine.

"S njim je Bijeljina doživela najveći razvoj i afirmaciju i postala savremen i moderan grad, te jedan od glavnih pokretača razvoja Republike Srpske. Ponosni smo što smo bili njegovi prijatelji i nikada nećemo zaboraviti njegovu dobrotu i plemenitost", rekao je na komemoraciji Višković.

Mićić je nosilac Ordena Svetog Save Prvog i Drugog reda koje dodeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve. Među ostalim priznanjima izdvajaju se dve titule "najmenadžer BiH u oblasti lokalne uprave".

"Znam da si bio najbolji u okupljanju ljudi oko svojih vizija, govorio si i to je bila istina. Јa možda ne znam neke stvari ali znam ko to najbolje zna", rekao je Vlado Simeunović iz Gradske uprave Bijeljine.

Mićić je 2013. godine izabran za predsednika Saveza opština i gradova Republike Srpske, a 2017. i 2018. godine bio je na čelu Mreže asocijacija lokalnih uprava jugoistočne Evrope.

Telegrame saučešća porodici uputili su srpski član predsedništva BiH, Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović , predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prvi predsednik RS Radovan Karadžić s porodicom, predstavnici ambasada i, između ostalih, mnogobrojni gradonačelnici iz zemlje i regiona.

Mićo Mićić je bio oženjen i otac troje dece.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track