JANŠINOG PRIJATELJA IZBACILI IZ BIH: Rok Snežič pretnja nacionalnoj bezbednosti jer je Slovence pozvao da ulažu u Srpsku!
Foto: Screenshot YT

persona non grata

JANŠINOG PRIJATELJA IZBACILI IZ BIH: Rok Snežič pretnja nacionalnoj bezbednosti jer je Slovence pozvao da ulažu u Srpsku!

Bosna i Hercegovina -

Nakon što su državljanina Slovenije Roka Snežiča službe bezbednosti BiH označile kao pretnju nacionalnoj i ekonomskoj bezbednosti zemlje, on je zemlju napustio poslednjeg dana 2020. godine.

Snežič je za Capital potvrdio da je dobrovoljno napustio BiH i da su ga službenici na graničnom prelazu u Bosanskoj Gradiški obavestili da mu je zabranjen ulazak u BiH i da više ne pokušava da dođe.

"Nadam se da će mi to biti pismeno objašnjeno. Ne razumem kako nekome može biti zabranjen ulazak ako se protiv njega ne vodi krivični postupak ili ne podleže istrazi u BiH", rekao je Snežić.

Samovoljnim odlaskom, Snezić je izbjegao da ga deportuje Služba za poslove sa strancima BiH, koja je danas obaviještena da mu je zabranjen ulazak i boravak na teritoriji BiH.

Jedan od razloga zašto se našao pod sankcijama je što se javno zalagao i savetovao slovenačke građane da otvaraju kompanije u RS kako bi izbegli plaćanje visokih poreza u svojoj zemlji.

Tvrdio je da se radi o "optimizaciji poreza", a ne o bilo kakvoj utaji poreza, ali službe u BiH očigledno ne dele isto mišljenje kao on.

Bio je samo jedan od onih koji su se bavili ovim stvarima, a šta je tačno u celom slučaju, trebalo bi da otkrije Okružno javno tužilaštvo (OJT) u Banjaluci, koje već duže vreme sprovodi istragu o fantomskim kompanijama.

Slovenačka javnost se sa Snežićem upoznala tokom afere u vezi sa kontroverznim zajmom stranci SDS, koji je stranka Janeza Janše dobila preko Prijedorčanke Dijane Đudić.

Zbog sumnjivih transakcija, Mariborčanin je bio pod lupom istražnih organa i u BiH i u Sloveniji. Pre izvesnog vremena u razgovoru sa bosanskim novinarima predstavio se kao doktor poreskog prava i prijatelj aktuelnog slovenačkog premijera.

Potvrdio je da je intervenisao preko svojih kompanija u brojnim slučajevima kada su slovenački građani svoj novac htjeli zadržati preko Banjaluke, piše 24ur.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track