Najnovije vesti

UGINUO LUKA, JEDINI BELOGLAVI SUP U BiH: Nije uspeo da se vrati u prirodu, dugo se oporavljao (VIDEO)
Foto: Youtube/BHRT

tužne vesti iz blagaja

UGINUO LUKA, JEDINI BELOGLAVI SUP U BiH: Nije uspeo da se vrati u prirodu, dugo se oporavljao (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Jedini preostali beloglavi sup u Bosni i Hercegovini, nazvan Luka, uginuo je u Eko centru Blagaj.

Reč je o lešinaru koji je u maju prošle godine iz Olova prebačen u kavez za supove u Blagaju u kojem su o njemu dalje brinuli članovi Omladinskog kluba "Novi val".

Njima su pripale i najveće zasluge za potpuni oporavak ptice koja je 5. septembra 2020. povodom međunarodnog dana lešinara bila puštena u prirodu, ali se i nakon kraćeg "izleta" vratila u Blagaj te i dalje boravila u istom kavezu.

U tom periodu zabeleženi su i epileptični napadi u trajanju od sedam dana, nakon čega je u saradnji s Veterinarskom stanicom Mostar, Fondacijom za zaštitu grabljivica i veterinarima iz Srbije, ptica uspešno oporavljena.

Fondacija za zaštitu grabljivica u međuvremenu je pokrenula inicijativu za transport Luke u Srbiju, a trenutno je u toku izrada dodatne dokumentacije, na osnovu koje bi se uginula jedinka prebacila u zemlju svog porekla, a s ciljem patoloških i toksikoloških analiza.

O ovom slučaju obaveštena su Policijska uprava Buna, Veterinarska stanica Mostar i Federalni inspektor zaštite prirode. U Eko centru Blagaj danas nisu mogli pretpostaviti šta je stvarni uzrok smrti ptice, zahvalivši svima koji su pomagali tokom procesa rehabilitacije i nedavnog puštanja ove ugrožene vrste.

Kurir.rs/Avaz.ba/Anadolija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...