Najnovije vesti

NEKOLIKO STOTINA MIGRANATA I DALJE NA OTVORENOM KOD BIHAĆA: Na niskim temperaturama čekaju da budu smešteni u kamp
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

teška situacija

NEKOLIKO STOTINA MIGRANATA I DALJE NA OTVORENOM KOD BIHAĆA: Na niskim temperaturama čekaju da budu smešteni u kamp

Bosna i Hercegovina

Nekoliko stotina migranata kod Bihaća na niskim temperaturama i dalje boravi na otvorenom čekajući da budu smešteni u kamp Lipa.

Volonteri Crvenog krsta su podelili hiljadu obroka, a sekretar gradskog Crvenog krsta Selam Midžić kaže da izuzetno važnu ulogu imaju donatori koji, kao i prethodnih godina, daju veliki doprinos kada je u pitanju opsluživanje migranata.

"Očekujemo u narednom periodu uz angažman IOM i svih službi BiH da će proraditi i taj smeštaj, tako da će sve to biti drugačije. Neće to biti kako treba, ali iz ovoga treba izvući neke pouke i uraditi sve da njima bude bolje", rekao je Midžić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona ističu da je bezbednosna situacija na terenu zadovoljavajuća, prenosi BHRT.

Resorni ministar Nermin Kljajić očekuje da će šatori koje su postavile Oružane snage biti osposobljeni za boravak migranata za dva do tri dana, ali i da će se odmah krenuti sa izgradnjom kampa za dugoročni boravak migranata.

"Prema našoj proceni, njih je sad gore trenutno između 600 i 700, a nadamo se da će se, premeštanjem migranata u ovo šatorsko naselje, istovremeno krenuti sa izgradnjom kontejnerskog prihvatnog centra i da će to pitanje biti rešeno u naredna tri meseca", rekao je Kljajić.

Dodao je da je i kada se šatori osposobe potrebno obezbediti mnogo stvari da bi situacija na terenu bila zadovoljavajuća.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da se angažuje zaštitarska agencija neophodna radi obezbeđenja bezbednosnih uslova za boravak migranata, kao i osoblje IOM-a koje bi bio na raspolaganju da se obezbedi neophodna oprema u vidu generatora električne energije, agregata i sanitarnih čvorova.

Još se čeka odluka Predsedništva BiH o pokretu jedinica, a pre svega inženjerijskog voda Oružanih snaga koji bi trebalo dati doprinos u uređenju ovog lokaliteta, prenela je Srna.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...