Najnovije vesti

DODIK O SLUČAJU IKONA: Ukrajinski ministar da prestane da se igra države!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

jasno

DODIK O SLUČAJU IKONA: Ukrajinski ministar da prestane da se igra države!

Bosna i Hercegovina

Kabinet srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika pozvao je ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitra Kulebu da prestane da se, kako je navedeno, "igra države i tviter diplomatije" i da postupi u skladu s međunarodnim pravom i konvencijama.

Povodom ponovljenih optužbi ministra inostranih poslova Ukrajine o vlasništvu nad ikonom koju je Dodik poklonio šefu diplomatije Rusije Sergeju Lavrovuprilikom posete RS i BiH, u saopštenju se podseća da je kabinet Dodika još 23. decembra prošle godine zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi s navodima o vlasništvu Ukrajine nad tom ikonom.

Iz kabineta naglašavaju da do današnjeg dana Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene informacije.

U saopštenju se podseća da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja, prenosi Srna.

"U poslednjih mesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o poreklu ikone, iznesene su brojne optužbe na račun srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije koja bi ukazala na to da je stvarno reč o ukradenoj ikoni i da je ista deo 'nestale' istorijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina", naglašava se u saopštenju.

Ukrajina je nakon što je Dodik Lavrovu poklonio pomenutu ikonu saopštila da je ikona njeno vlasništvo.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...