ŠIROM REPUBLIKE SRPSKE SE PLIVALO ZA ČASNI KRST: Vernici proslavili Bogojavljenje, okupili se na liturgijama i litijama (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/Vijesti Srpske

PRAZNIK

ŠIROM REPUBLIKE SRPSKE SE PLIVALO ZA ČASNI KRST: Vernici proslavili Bogojavljenje, okupili se na liturgijama i litijama (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere.

U hramovima širom Srpske služene su svete arhijerejske liturgije, a zatim su održane bogojavljenske litije nakon kojih se pliva za Krst časni.

U podne je ispred banjalučkog Hrama Hrista Spasitelja krenula litija.

Bogojavljenska litija, koju predvodi episkop banjalučki Јefrem, od hrama ide do Gradskog mosta Patra kod Tvrđave Kastel gde će biti obavljen čin osveštanja vode sa spuštanjem Časnog krsta u reku Vrbas, a oni najhrabriji, plivaće za krst.

Tradicionalno, u plivanju za Časni krst učestvuju 33 plivača koji plivaju 33 metra u znak sećanja na 33 godine koliko je Isus Hristos proveo na ovom svetu.

Iz Banjalučke parohije, pozvali su vernike i učesnike ove svečanosti da se pridržavaju svih preporučenih epidemioloških mera. Saobraćaj je u ulicama kojima prolazi litija obustavljen do 14.00 časova.

U Trebinju je održano plivanje za Časni krst. Najbrži i ove godine bio je Veljko Јovanović koji je nagrađen zlatnikom.

Za Bogojavljenski krst plivalo je više od 50 učesnika, među kojima je bila i jedna dama. U Bileći je prvi do Časnog krsta doplivao Nemanja Lero.

U Prijedoru je prvi doplivao Danijel Drljača. On je sedmi put bio najbrži u plivanju za Časni krst, a dobiće i zlatnik od Grada Prijedora. I u Istočnom Sarajevu danas se plivalo za Časni krst.

Davor Sudar iz mostarskog naselja Baćevići prvi je doplivao do Časnog krsta u reci Neretvi. U plivanju je učestvovalo dvadesetak mladića i nekoliko dece uglavnom iz Mostra, ali i iz Nevesinja i Trebinja.

Ove godine, već tradicionalnoj manifestaciji koja se održava u Mostaru šestu godinu za redom, prisustvovao je i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom.

Vladika Dimitrije je osveštao vodu na reci Neretvi, a nakon plivanja je blagoslovio sve plivače i darovao im krstove i knjige “Postati čovek”.

Sudar je nakon izlaska iz rike rekao da mu je velika čast što je ove godine prvi doplivao do krsta.

„Već četvrti put plivam. Osećam se fenomenalno. Ovo je nešto veličanstveno za sve nas“, rekao je kratko Sudar.

Kurir.rs/RTRS/topportal.info

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track