NEZAPAMĆENI SUKOBI POLICIJE I MIGRANATA KOD SARAJEVA: Specijalci došli sa psima da obuzdaju haos, kola prevrnuta, ima povređenih
Foto: Facebook/Avaz.ba, Youtube/LjusinaBaNett

rasulo u blažuju

NEZAPAMĆENI SUKOBI POLICIJE I MIGRANATA KOD SARAJEVA: Specijalci došli sa psima da obuzdaju haos, kola prevrnuta, ima povređenih

Bosna i Hercegovina -

Veliki sukob izbio je tokom noći u kampu Blažuj između migranata i policije, a povređena su dva policajca i prevrnuta tri policijska automobila. Slični sukobi nisu zapamćeni u Bosni i Hercegovini, ali ni regiji, javljaju lokalni mediji.

U ovim neredima su povređena najmanje dva policajca i jedan službenik IOM-a, dok informacija o povređenim migrantima za sada nema.

Do nereda u Blažuju je došlo nakon što su radnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokušali u drugi kamp da premeste jednog migranta koji je narušavao red u kampu.

"Radi se o migrantu koji je u stvari vođa jedne od grupa u ovom kampu. Migranti su ga pokušali nasilno da ga oslobode, nakon čega je izbio sukob", saopšteno je iz kantonalnog MUP-a.

IOM, sarajevska policija, kao i Služba za poslove sa strancima održavaju red u migrantskim kampovima, međutim ti kampovi "žive" na jedan poseban način s obzirom na različitosti migranata, a to do dokazuje i postojanje grupa i njihovih vođa, prenosi Klix.ba.

Kada je izbio haos, reporterima obezbeđenje nije dozvolilo da priđe. Ubrzo je došlo još patrola, više od 10 njih, pripadnici specijalne policije MUP-a KS koji su bili sa psima. Tada su nastali neredi, a pripadnici IOM-a su izašli iz kampa.

Policija je nakon nekog vremena uspela da smiri nemire, ali prizori koji su ostali nakon ovoga su tri prevrnuta policijska automobila, a kamenjem su uništeni i drugi automobili koji su se nalazili u kampu. Na specijalnim vozilima su izbušene gume. Jednom delu kampa, gde je sve počelo, policija novinarima uopšte nije dozvolila da priđu.

Prema rečima prisutnih, u suzbijanju nereda je učestvovao veliki broj policije, specijalci sa psima su došli u otprilike sedam automobila, dok su policijske patrole upućene iz više opština u Kantonu Sarajevo.

Kako prenosi Klix, u srpskim kampovima je dolazilo do nereda, međutim ne ovih razmera, u Bosni i Hercegovini je 2018. godine bilo nereda kada su vlasti USK pokušale da blokiraju ulazak migranata u kanton, a s druge strane, na graničnom prelazu Maljevac okupili su se migranti koji su kamenje bacali na hrvatsku policiju. Osim toga, neredi su se uglavnom svodili na svađe između migranata, ali ne njih i policije.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track