Najnovije vesti

MAJA JE KAO BEBA OSTAVLJENA U KARTONSKOJ KUTIJI U SARAJEVU Godinama traži roditelje: Ne osuđujem ih, samo želim da znam razlog
Foto: Printscreen Youtube/ RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

POTRESNO

MAJA JE KAO BEBA OSTAVLJENA U KARTONSKOJ KUTIJI U SARAJEVU Godinama traži roditelje: Ne osuđujem ih, samo želim da znam razlog

Bosna i Hercegovina

"Nikoga ne osuđujem. Ni od kog ne tražim ništa osim odgovora na pitanja. Samo želim znati ko sam. Imam li možda brata, sestru, oboje… Imam li u Sarajevu, Bosni i Hercegovini porodicu koja ni ne zna da postojim", počinje priču Maja Tomić Milosavljević. Ona je kao nekoliko dana stara beba ostavljena u kartonskoj kutiji ispred dečijeg vrtića “Boško Buha” u centru Sarajeva. Bilo je to pred kraj leta 1982. godine.

Slučajno saznala istinu

Njen plač privukao je ženu koja se nalazila u blizini. Videvši u kutiji dete, pozvala je policiju. Prvim pregledom lekara u bolnici Jezero utvrđeno je da je reč o zdravoj djevojčici koja je najverovatnije rođena desetak dana ranije. Maji je tako za datum rođenja upisan 7. avgust 1982. godine.

"Ceo svoj život rođendan slavim na taj datum, koji su odredili lekari u bolnici - nastavlja Maja, od čije životne priče zastaje dah", piše Vecernji.ba.

Do svoje 26. godine Maja je živela u uverenju kako su Sofija i Miloš Tomić njeni biološki roditelji. Pre gotovo trinaest godina Majin otac Miloš umire prirodnom smrću, a za Maju počinje razdoblje traganja za biološkim roditeljima. Naime, nekoliko dana nakon očeve smrti Maja je boravila u njegovoj vikendici kako bi pospremila stvari i složila papire.

"Sasvim slučajno zavukla sam ruku u jednu fasciklu i izvukla papir koji me je šokirao. Bilo je to rešenje o potpunom usvajanju koje je izdao Centar za socijalni rad Sarajevo", navodi Maja.

Papir je držala u ruci, pročitala ga jednom. Pa u neverici još jednom. Potom je pozvala supruga da ga i on pročita. Istina je.

"Prema ovom papiru, ti si usvojena", potvrdio joj je suprug i sam u neverici. Nastavili su tragati dalje po papirima kako bi našli još neki dokaz o Majinu poreklu.

"Pronašli smo samo otpust iz doma, rešenje o potpunom usvojenju i, zamislite, snimak mojih kukova", sme se ova hrabra žena koja je po otpuštanju iz bolnice bila smeštena u Dečiji dom “Ljubica Ivezić”.

Prema dostupnoj dokumentaciji, u spomenutom domu Maja je boravila nepunih godinu dana te su je 5. jula 1983. usvojili Sofija i Miloš, sarajevski bračni par koji nije mogao imati vlastitu decu. Dobila je njihovo prezime Tomić, a ime Maja.

Specifičan madež od rođenja

U knjizi rođenih, uz njen matični broj, stoji ime Miloša i Sofije te nema nikakvih tragova o biološkim roditeljima. Sofija je umrla 1989. godine, a Maja i Miloš ostali su da žive u Sarajevu, gde su preživeli rat, te 1996. odlaze u Srbiju, u Beograd.

Maja je ovde završila školu, udala se i danas ima supruga Milana i sina Igora. Udajom je uzela i muževo prezime, tako da se preziva Tomić Milosavljević. U nadi da će odgovore na pitanja koja je muče dobiti u rodnom gradu, Maja je već nekoliko puta odlazila u Sarajevo. Njena priča završila je i na televiziji i u novinama, ali i dalje nije saznala identitet bebe iz kartonske kutije. S obzirom da Maja ima specifičan madež na licu od samog rođenja, veruje kako su oni koji su bili uz nju morali znati za taj madež.

Nakon emitovanja emisije Maji su se preko društvenih mreža javljale brojne osobe, neki da daju podršku, drugi s nemoralnim ponudama, neki su tvrdili da imaju trag, ali bi se vrlo brzo prestali javljati.

"Pre nekoliko godina javio mi se jedan čovek čija majka tvrdi da me je ona hranila u bolnici Jezero kad su me smestili tamo nakon pronalaska ispred spomenutog vrtića. Ta žena mi je rekla kako se tada po bolnici pričalo da sam dete nekog visokorangiranog političara ili lekara te da je medicinsko osoblje pridavalo posebnu pažnju brizi o toj bebi za koju je ona uverena da sam bila ja. Rekla je i kako su medicinske sestre donosile odeću i opremu od svoje dece kako bi ta ostavljena beba imala sve", govori Maja, ističući kako je reč o pričama za koje ne postoji dokaz, te koja je ovih dana odlučila ponovno progovoriti u nadi da će neko da prepozna priču i pomoći joj da dođe do bioloških roditelja.

Od njih, kaže, ne traži ništa. Želi samo znati razlog. Čak ih ne osuđuje.

"Da bih mogla bilo šta da kažem o tome, trebalo bih da znam istinu istinu. Trebalo bi da znam razlog zbog kojeg je majka ostavila dete. Možda moj otac ni ne zna da postojim", nastavlja Maja uverena da neko u Sarajevu vrlo dobro zna njeno poreklo, piše Vecernji.ba.

Kurir.rs/Večernji.ba

Foto: Printscreen Youtube/RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...