Najnovije vesti

NA DANAŠNJI DAN SE SEĆAMO SRĐANA ALEKSIĆA: Stradao braneći prijatelja muslimana, ali je ušao u istoriju kao heroj (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

krvnički ga pretukli

NA DANAŠNJI DAN SE SEĆAMO SRĐANA ALEKSIĆA: Stradao braneći prijatelja muslimana, ali je ušao u istoriju kao heroj (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Danas se obeležava 28. godišnjica smrti Srđana Aleksića, mladića koji je za vreme rata u BiH, u centru Trebinja stradao braneći prijatelja muslimana Alena Glavovića.

Srđan Aleksić je preminuo u trebinjskoj bolnici na današnji dan 1993. godine od posledica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, dok je branio Glavovića.

"Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost", napisao je Srđanov otac tada na umrlici svom sinu.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj. Svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i grob njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Srđan Aleksić, umrlica
foto: Wikipedia

"Danas je dan kada je sahranjen Srđo Aleksić, dan kada je sahranjeno njegovo telo. Tada nisam znao da će Srđan ostati da živi kao uspomena na nešto učinjeno ljudsko, nešto što je dalo neki tračak nade u zlom vremenu", izjavio je njegov otac Rade za medije.

Srđan Aleksić dobio je svoju ulicu u Sarajevu, prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu, a na tom mestu postavljena je spomen-ploča u njegovu čast.

Srđan Aleksić
foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promoviše zajedništvo među mladima.

Milorad Dodik je 9. januara 2013. godine, u to vreme predsednik RS, odlikovao je Srđana Aleksića "Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima".

Beogradski reditelj Srdan Golubović snimio je film "Krugovi", inspirisan postupcima Srđana Aleksića.

U spomen na Aleksića ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izveštavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

"A moj Aći, tako smo Alena svi odmilja zvali, sada je u Švedskoj, oženio se, ima dvoje dece. Svakog leta me obiđe kada dođe u Trebinje. Prvo ode na Srđanov grob, a onda kod mene. Eto, toliko sam uzbuđen da mu se ni prezimena ne mogu setiti. Nama, Trebinjcima, onoj staroj trebinjskoj raji, prezimena nisu ni značila ništa. Zvali smo se po nadimcima, prepoznavali po dobroti i u takvo Trebinje i danas verujem", rekao je Rade Aleksić pre nekoliko godina.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...