EKONOMIJA BOSNE I HERCEGOVINE NA DNU ZBOG PANDEMIJE KORONE: Pao uvoz i izvoz ali i priliv novca iz inostranstva
Foto: Profimedia, Shutterstock

Kolaps

EKONOMIJA BOSNE I HERCEGOVINE NA DNU ZBOG PANDEMIJE KORONE: Pao uvoz i izvoz ali i priliv novca iz inostranstva

Bosna i Hercegovina -

Eskalacija pandemije korona virusa u prvoj polovini prošle godine veoma se negativno odrazila na privredna kretanja, što je dovelo do drastičnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH.

Ovo se navodi u Informaciji koju bi u utorak, 9. februara, trebalo da razmatra Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj parlamenta BiH.

Preliminarni podaci Agencije za statistiku BiH ukazuju na to da je BiH u prvoj polovini prošle godine zabeležila pad BDP-a od 3,7 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, navedeno je u ovoj Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar-oktobar 2020. godine, koju je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP).

Ovakav pad BDP-a bio je posledica istovremenog pada kako domaće tako i izvozne tražnje što je uzrokovano eskalacijom globalne pandemije korona virusa.

Prema trenutno raspoloživim podacima BHAS-a, BiH je u drugom kvartalu prošle godine zabeležila pad BDP-a od 9,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je pad na nivou prvog polugodišta iznosio 3,7 odsto, navodi se u Informaciji.

"Ako se ima u vidu da je BiH u spoljnotrgovinskom smislu gotovo u potpunosti orijentisana ka tržištima zemalja EU i regiona, ne iznenađuje činjenica da je ovaj segment privrede najžešće pogođen krizom koju je izazvala pandemija korona virusa", navodi se u Informaciji.

Prema podacima BHAS-a, BiH je u prvom polugodištu prošle godine zabeležila pad ukupnog izvoza od oko 17,5 odsto u realnom smislu u odnosu na isti period prethodne godine, dok je pad uvoza iznosio 17 procenata.

Pad fizičkog obima industrijske proizvodnje, smanjenje zaposlenosti i plata, smanjen priliv doznaka građana iz inostranstva, slabija kreditna aktivnost i pad prometa u maloprodaji ukazuju na slabljenje raspoloživog dohotka građana u BiH, navedeno je u Informaciji DEP-a.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja