NUSRET IMAMOVIĆ I DALJE U SIRIJI: Tvrdili su da je pobegao u Libiju, a on se krije u poslednjem uporištu džihadista
Foto: printscreen YT

Provincija Ildib

NUSRET IMAMOVIĆ I DALJE U SIRIJI: Tvrdili su da je pobegao u Libiju, a on se krije u poslednjem uporištu džihadista

Bosna i Hercegovina -

Radikalni vehabijski vođa iz Gornje Maoče Nusret Imamović, kojeg je američki Stejt department 2014. godine stavio na specijalnu listu deset najtraženijih terorista na svetu, i dalje se krije u Siriji, u koju je iz BiH otišao 2013. godine.

"Iako su vojni zvaničnici Libije tvrdili da je Imamović nakon kraha (terorističke) Islamske države u Siriji s porodicom pobegao u Tripoli, gde se pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma, novi svedoci Tužilaštva BiH sada tvrde drugačije", piše sarajevski Avaz.

Navodi se da je reč o sirijskim borcima koji su krajem 2020. izručeni BiH, a u Siriji su se nalazili od 2013. godine i imali direktan kontakt sa Imamovićem.

Prema informacijama iz krugova bliskih Tužilaštvu BiH, svedoci tvrde da se Imamović i dalje krije u sirijskoj pokrajini Idlib, jednom od poslednjih uporišta "Nusra fronta".

SAD su za njim raspisale veliku novčanu nagadu i, ukoliko bi bio otkriven, sirijske snage bi ga odmah predale Amerikancima.

Tokom rata u BiH Imamović je bio pripadnik zloglasne jedinice tadašnje Armije BiH "El mudžahid", a nakon rata je otišao u Ujedinjene Arapske Emirate, gde je diplomirao na Fakultetu za šerijatsko pravo i vratio se u BiH.

Imamović je neko vrijeme živeo u Zavidovićima, da bi se 2006. godine preselio u Gornju Maoču, koju je pretvorio u vehabijsko uporište.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track