ZENICA OSTAJE BEZ GREJANJA: Rudari štrajkuju glađu, kompanija pred potpunim kolapsom
Foto: Youtube/Printscreen

rasulo

ZENICA OSTAJE BEZ GREJANJA: Rudari štrajkuju glađu, kompanija pred potpunim kolapsom

Bosna i Hercegovina -

Kompanija "ArselorMital Zenica" obavestila je građane da su primorani značajno da smanje isporuku toplotne energije prema gradu, s velikom mogućnošću potpunog prekida.

Izvesna je i potpuna obustava rada zbog najavljenih generalnih štrajkova u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza.

Zbog nemogućnosti isporuke energetskog uglja za ArselorMital, ovoj kompaniji preti potpuni kolaps sistema. Količine uglja na skladištu su nedovoljne za isporuku toplotne energije Zenici, ali i za nastavak kontinuirane proizvodnje čime se dovodi u pitanje poslovanje trenutno najvećeg izvoznika u BiH.

Rešenje za blokirane rudnike se ne nazire, rudari najavljuju štrajk glađu i proteste.

"Ovako možemo da radimo maksimalno jedan-dva dana. Posle toga ne da neće biti grejanja nego će stati kompletan ArselorMital. Kad stane energetika to znači da staje visoka peć, čeličana, valjaonica", upozorava Emir Krgo, direktor pogona Energetika ArselorMital Zenica i Toplana Zenica.

Zbog obustave rada, s gubitkom se suočava i rudnik, koji je dugi niz godina u finansijskom minusu od oko 150 miliona. Sve to je rezultiralo blokadom računa, zbog čega rudarima nisu isplaćene plate, a oni su se odlučili za radničku neposlušnost koja ne isključuje mogućnost njihovog zatvaranja u jame.

"Rudari Zenice i rudari Breze će 12. februara sići u jame i započeti štrajk glađu kako bi uspeli da ostvare svoje ciljeve jer niko nam nije poslao dopis ni bilo kakvo rešenje da se dogovorimo šta i kako dalje", kaže Izudin Spahijaj, v.d. predsednika Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica.

Tehnički direktor rudnika Isad Turalić navodi da štrajk nimalo ne doprinosi u finansijskom smislu, s obzirom na to da se u proseku gubi 1.000-1.300 tona uglja svalog dana protesta, što je samim tim i veliki finansijski gubitak.

Dnevna potrošnja uglja koji ArselorMital nabavlja iz zeničkog rudnika iznosi od 500 do 700 tona, zavisno od toga u kom obimu se koristi koksni i visokopećni gas. Alternativa za nabavku uglja trenutno ne postoji zbog specifičnosti postrojenja, jer je i u rudniku Breza, čiji je ugalj ArselorMital ranije koristio kao alternativni energent, najavljen generalni štrajk.

Zenički rudari nastavljaju štrajk glađu

Zenički rudari odlučili su da nastave štrajk glađu do ispunjenja njihovih zahteva i očekuju da će neko od nadležnih doći da sa njima pregovara.

18 rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ), koji su sinoć u 18 sati stupili u štrajk glađu, odlučni su da istraju u svojim zahtevima - potvrdio je predsednik Sindikata ZD RMU Zenica Izudin Spahijaj.

Ističe da će nastaviti štrajk glađu sve do ispunjenja njihovih zahteva, odnosno do deblokade računa i penzionisanja 36 njihovih kolega, koji su tokom prošle godine dobili rešenja za penzionisanje, ali zbog neuplaćenih dobprinosa ne mogu da ostvare to pravo.

Kako poručuju, neće ovog puta pristati samo na jednodnevnu deblokadu računa, kako bi njima i kolegama iz Breze bile isplaćene plate.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track