Najnovije vesti

BUŽIMOM SE ORILO - ALAHU AKBAR: Skandalozna proslava ratnih uspeha tzv. Armije BiH 90-tih na koju bošnjački mediji ćute! (VIDEO)
Foto: Svreenshot YT / ATVBL

bruka

BUŽIMOM SE ORILO - ALAHU AKBAR: Skandalozna proslava ratnih uspeha tzv. Armije BiH 90-tih na koju bošnjački mediji ćute! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Bužim obeležava slom "srbo-četničke ofanzive" kako kažu, uz ratnu simboliku - povike Tekbir - Alahu ekber, maskirnu uniformu, zastave Armije BiH i slike koje se skoro pa ne razlikuju od ratnih devedesetih. Ono što su u Bužimu još jednom predstavili više liči na Islamsku državu, nego na BiH 2021. godine.

Dok se Srbima spočitavaju okupljanja četnika u Višegradu, čitava BiH uporno ćuti na dešavanja u Bužimu. Obeležavanja i poruke koje dolaze iz tog mjesta po prvi put je ispratila ATV. Do tada niko nije govorio o okupljanjima u Bužimu iako to traje godinama unazad.

Ove godine Nijaz Malkoč, predsednik Mjesne zajednice Srbljani pozvao je na okupljanje u Bužimu, a njihov način obeležavanja nije promenilo ni medijsko izvještavanje kao ni reakcije koje su dolazile iz Republike Srpske.

Uz povike Tekbir - Alahu ekber, uniformisana lica, među kojima je bilo i onih sa crnim maskama preko lica, zastave Armije BiH otpočelo je obeležavanje sloma Februarske ofanzive.

Sa megafona se čulo uputstvo da se ne pevaju nacionalističke pjesme, da ne bude uvredljivih povika jer su osetili prozivke. Jedan od komentara na prenos uživo glasio je "Je l' se to u rat spremate?", na šta je stigao odgovor da "Neće više Mujo čekati pred vratima da ga kolju".

Na prethodno izveštavanje ATV-a o uznemirujućim slikama i porukama koje stižu iz Bužima, dobili smo odgovor Boračkih udruženja opštine Bužim gde su naša izveštavanja nazvali skandaloznim, punim mržnje kao i skandaloznim izjavama političara i javnih ličnosti iz Republike Srpske.

Na sve ovo, federalni mediji su ostali nemi. Dešavanja u Bužimu su slika i prilika BiH.

Na poslednjim objavama vidi se marš prvo uniformisanih lica sa zastavama Armije BiH, a u koloni se poslije pojavljuju i pojedina udruženja bez ratnih obilježja uz zastave BiH.

Ono što je najviše uznemirujuće u svakoj ovoj priči su mladići koji se nalaze u tim kolonama, uniformama, povicima i zastavama. To su osobe koje rat nisu videle. Ali to je budućnost BiH u svakom pogledu. Mladi, ratoborni, ratom obuzeti sa potisnutom mržnjom koja će eventualno izaći iz svih njih.

Kurir.rs/ATVBL

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...