U BIH ŽIVI VIŠE OD HILJADU STOGODIŠNJAKA Jedan pol prednjači, ali to je uobičajena pojava
Foto: Profimedia

njih 195 ŽIVI U SARAJEVU

U BIH ŽIVI VIŠE OD HILJADU STOGODIŠNJAKA Jedan pol prednjači, ali to je uobičajena pojava

Bosna i Hercegovina -

U Bosni i Hercegovini trenutno živi više od hiljadu osoba koje su starije od 100 godina, objavili su danas lokalni mediji pozivajući se na informacije kojima raspolaže državna Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmenu podataka (IDDEAA).

Tačan broj stogodišnjaka u BiH sada je 1.149, od čega je 820 žena i 329 muškaraca, prenele su banjalučke "Nezavisne novine".

Pojedinačno najviše stogodišnjaka, a reč je o njih 195, živi na području grada Sarajeva. U tu brojku je uračunata 131 žena i 64 muškarca.

Prema navodima stručnjaka za demografiju koje je kontaktirao banjalučki list, veći broj žena starije životne dobi u odnosu na muškarce uobičajena je pojava, pa je tako u Evropi prosečna starost žena veća za pet do šest godina.

stari ljudi
foto: Profimedia

Prema dostupnim podacima, poslednji popis stanovništva u BiH iz 2013. godine pokazao je kako je među osobama starosti do 48 godina više muškaraca, ali prelaskom te dobne granice počinju da dominiraju žene.

Žene u proseku žive 77 godina, muškarci 71.5

Među stanovništvom starijim od 85 godina na jednog muškarca dolaze dve žene.

"Iako su muškarci fizički jači pol, žene su fiziološki otpornije tako da mnoge bolesti koje napadaju muškarce ranije, žene napadaju znatno kasnije. Samim tim je smrtnost ženske populacije manja u odnosu na smrtnost muškaraca", pojasnio je taj fenomen demograf Aleksandar Majić.

Većoj smrtnosti muškaraca doprinose i znatno izraženije štetne životne navike jer su muškarci skloniji konzumaciji alkohola, duvana i opijata, a sve to utiče na njihov u proseku kraći životni vek.

Većoj smrtnosti muškaraca nakon 50. godine života doprinose i učestalije povrede na radu, ali muškarci prednjače i po stopi u samoubistava. Statistika tako pokazuje kako na jednu ženu koja sebi oduzme život, to isto učine čak četiri muškarca.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosečna starost umrlih u BiH u 2019. iznosila je nešto više od 74 godine. Žena koja je umrla 2019. godine u proseku je imala oko 77 godina, a muškarac oko 71.5 godina.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track