Najnovije vesti

MILORAD DODIK: Srbi nikada nisu bili svesniji svog identiteta, stavovi o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti su zajednički
Foto: Youtube prtscr / RTRS

presedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik

MILORAD DODIK: Srbi nikada nisu bili svesniji svog identiteta, stavovi o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti su zajednički

Bosna i Hercegovina

Srbi nisu nikada bili svesniji svog identiteta nego danas, a najvžnije je da su stavovi Srba po pitanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zajednički, izjavio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Uvek smo bili nekako na kraju, kroz priče komunističkog sistema, pa onda i međunarodne zajednice koja nam je nametnula nekakvu kolektivnu odgovornost za dešavanja u poslednjem ratu", rekao je Dodik u intervjuu za satelitsku MIS tv, koja emituje program na srpskom jeziku 24 sata dnevno i vremenski je program prilagođen gledaocima u Australiji i Novom Zelandu.

Dodik je rekao da takva retorika stiže iz politickog Sarajeva.

"Nije im dovoljno što su im preci bili u Handžar diviziji, I deo fašistickih formacija sa kojima se svet tada obračunao. Srbi su najvecgi stradalnički narod. Zar treba da nabrajam naša stratišta: selo Prebilovci, Pag, Jadovno, Jasenovac, Šušnjar, Garavice, Drakulici, tragedija Kozare, Brod na Drini... ", naveo je Dodidk.

Ukazuje da percepcija koju forsira političko Sarajevo i deo međunarodne zajednice o dešavanjima u poslednjem ratu, ne pije vodu u Srpskoj.

" Zašto da se nekome izvinjavamo? Od 1992 - 1995 stradalo je 28.000 Srba, za one loše stvari koje smo počinili odgovorali smo, i vojni i politicki vrh, u Hagu, ali i pred domaćim sudovima i stavljamo tacku na tu priču", kazao je Dodik.

To je, ističe, jedan od razloga zašto smatra da BiH kao unitarna žemlja iz Sarajeva ne može da prođe.

"BiH ne treba da postoji, jer to nije realna prica. Što su srušili Jugoslaviju, Čehoslovačku, Sovjetski Savez, a mi kao moramo zajedno? Imamo strašnu zajednicku istoriju, i uvek smo bli na razlicitim stranama, mi Srbi pobednici, a ovi drugi uz osvajače", naveo je Dodik.

Dodik istice i lažnu nadu koju podgrejava politicko Sarajevo oko dolaska Bajdena na čelo Sjedinjenih Americkih Država.

"U Sarajevu je stvorena takva euforija kao da ce 6. flota iskrcati se na Jadranu, i u narednih šest meseci poravnati Republiku Srpsku, sve do poslednje želje Sarajeva. Možda je Bajden njihov prijatelj, možda će biti nekakvih pritisaka, ali Republika Srpska je neupitna kategorija, i to ih najviše boli", istkao je Dodik, prenela je RTRS.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...