U VIŠEGRAD STIGAO BROD ZA ČIŠĆENJE OTPADA: Svake godine oko 8.000 kubnih metara smeća završi u jezeru (VIDEO)
Foto: Facebook/Udruženje građana Eko Centar

zagađena drina

U VIŠEGRAD STIGAO BROD ZA ČIŠĆENJE OTPADA: Svake godine oko 8.000 kubnih metara smeća završi u jezeru (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Gomila smeća već duže vremena nalazi se u reci Drini, što je uzrokovalo ekološku katastrofu u ovom delu Bosne i Hercegovine. Međutim, rešenje problema se nazire s obzirom da je danas u Višegrad stigao specijalizovani brod za čišćenje plutajućeg otpada.

Otpad se gomila u blizini Hidroelektrane Višegrad zbog barijera koje postoje na reci, a prirodno okruženje je postalo velika deponija.

Iz višegradskog Udruženja građana "Eko centar" navedeno je da su danas stigli predstavnici nemačke kompanije s brodom za čišćenje otpada.

"Nećemo biti skromni kad kažemo da je velikim naporima, borbom i zalaganjem našeg udruženja došlo do realizacije projekta čišćenja Višegradskog jezera koje počinje danas. Takođe, 'Eko centar' Višegrad će potpisati i ugovor o zajedničkoj saradnji sa firmom koja učestvuje u ovom projektu, biće angažovani i članovi našeg udruženja, a što je najbitnije, izvađeni otpad biće recikliran", dodali su.

Šest do osam hiljada kubnih metara otpada svake godine završi u jezeru kod Višegrada, što ugrožava i rad hidroelektrane. Smeće koje je nakupljeno u reci Drini ima veliki uticaj na bioraznolikost, što može izazvati posledice i po čoveka.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track