Najnovije vesti

PARASTOS PALIM SRPSKIM BORCIMA IZ SARAJEVSKIH OPŠTINA: U Bratuncu pomen stradalima čije su kosti prenete u egzodusu!
Foto: Youtube prtscr / TV K3

na velike zadušnice

PARASTOS PALIM SRPSKIM BORCIMA IZ SARAJEVSKIH OPŠTINA: U Bratuncu pomen stradalima čije su kosti prenete u egzodusu!

Bosna i Hercegovina

U Bratuncu je danas, na Velike ili Vaskršnje zadušnice, služen parastos za 185 poginulih srpskih boraca čiji su posmrtni ostaci preneseni na bratunačko groblje tokom egzodusa sarajevskih Srba, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora sarajevske opštine Hadžići Vidomir Banduka rekao je da, prilikom napuštanja odbranjenih vekovnih ognjišta, porodice poginulih nisu htele da ostave svoje junake da im skrnave grobove i prenele su njihove posmrtne ostatke u Bratunac, gde su se naselile.

"Pre 25 godina, na današnji dan, 6. marta, završeno je iseljavanje Srba iz Hadžića i prenošenje posmrtnih ostataka poginulih boraca koji su smiraj našli kod braće, ovde u Podrinju, kod saboraca iz ovog kraja. Te žrtve za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske ne smeju biti zaboravljene i svake godine podsećamo na te ljude i događaje" istakao je Banduka.

Na bratunačkom groblju sahranjen je najveći broj poginulih iz Hadžića, te manji broj iz Ilijaša, Ilidže i drugih sarajevskih opština.

Predsednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale rekao je da se događaji nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, srpski egzodus iz sarajevskih opština kada su živi selili sa mrtvima, moraju pamtiti i podsećati se na te traume i nepravdu.

"Institucije Republike Srpske treba da obrate posebnu pažnju na ovu kategoriju stanovništva, koje je ostavilo sve što su generacije stvarale i krenulo u neizvesnost da žive slobodni u Republici Srpskoj za koju su se borili i dali velike žrtve" poručio je Lale.

Današnjim parastosom obilježeno je 25 godina od prenosa posmrtnih ostataka poginulih srpskih boraca iz sarajevskih opština u Bratunac.

Porodice mnogih poginulih boraca sa sarajevskog ratišta, koji su sahranjeni u bratunačkom groblju, raselile su se kasnije po svijetu, ali se groblje održava, čuva se sjećanje, odaje počast, služe parastosi i prislužuju svijeće za pokoj njihovih duša iako bliži srodnici mnogih nisu u mogućnosti da češće posjećuju njihove grobove.

Zbog epidemioloških mjera parastosu je prisustvovao ograničen broj saboraca i srodnika poginulih.

Parastos je organizovala Boračaka organizacija Bratunac.

Kurir.rs / RTRS,   

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...