DODIK NAJAVIO: Vojska Srbije i Oružane snage BiH na Manjači organizuju vojnu vežbu
Foto: Printscreen Youtube

Sve zavisi od pandemije

DODIK NAJAVIO: Vojska Srbije i Oružane snage BiH na Manjači organizuju vojnu vežbu

Bosna i Hercegovina -

ISPRAVKA Nakon sastanka Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Srbije, javni emiter Republike Srpske objavio je vijest da “Srpska i Srbija organizuju vojnu vježbu”, te da je to izjavio Dodik. Iako objavljena na 50 domaćih i regionalnih portala, vijest nije tačna, jer Dodik to nije najavio, niti RS, kao entitet, uopšte ima vojsku. Kurir je preneo vest agencija Beta i Tanjug, a na snimku se jasno čuje da je Dodik izjavio da je reč o vojnoj vežbi koju bi realizovale Oružane snage BiH i Vojska Srbije, bez pominjanja Republike Srpske. I ministar Stefanović je tokom ove konferencije za medije govorio o vežbi koju organizuje Srbija sa Oružanim snagama BiH, bez ikakvog pominjanja RS-a u tom kontekstu.

"Ono što je nama važno, takođe i zajednička vežba naše Vojske i Oružanih snaga BiH, o čemu je predsednik Dodik nešto rekao, dakle, koja će, po planovima, treba da se održi ove godine na Manjači. Mi smo imali u planu prošle godine, ali, naravno, zbog epidemije Covida smo imali, da kažem, neka odlaganja. Videćemo, naravno, šta će biti moguće, ali očekujem da će biti realno da se ove godine održi", rekao je Stefanović.

Podsetimo, U BiH, od 2006. godine funkcionišu jedinstvene Oružane snage BiH, pa entiteti (RS i FBiH), kao ni Distrikt Brčko, nemaju svoju vojsku na tom nivou, a komandu nad Oružanim snagama BiH ima Predsedništvo koje odluke donosi konsenzusom, što je i navedeno na zvaničnoj stranici Oružanih snaga BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović najavili su da će se, čim se steknu uslovi, na Manjači kod Banjaluke održati zajednička vojna vežba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

"Čim se stvore uslovi, a to zavisi i od pandemije, Oružane snage BiH i Vojska Srbije će održati vojnu vežbu. Mislim da će to biti prva takva vojna vežba", rekao je Dodik posle sastanka sa Stefanovićem u Banjaluci.

"Po planovima ova vežba će se održati ove godine na Manjači i to je jako važno. Trebalo je da bude održana prošle godine", kazao je Stefanović.

Na sastanku je naglašena i dobra saradnja u školovanju kadrova na Vojnoj akademiji Srbije, kao i pilota za potrebe Helikopterskog servisa RS i MUP-a Republike Srpske.

Stefanović je rekao da Srbija ima interes da investira u Republiku Srpsku i da "gradi bratski odnos".

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track