HERCEGOVINA PRED NOVIM ZAKLJUČAVANJEM ZBOG NEPOŠTOVANJA MERA Herceg: Gosti iz Hrvatske nam dolaze na ludi provod vikendom!
Foto: Profimedia

pandemija

HERCEGOVINA PRED NOVIM ZAKLJUČAVANJEM ZBOG NEPOŠTOVANJA MERA Herceg: Gosti iz Hrvatske nam dolaze na ludi provod vikendom!

Bosna i Hercegovina -

Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg najavio je moguće zatvaranje ovog kantona ako se nastavi trend rasta novozaraženih zbog sve teže epidemiološke situacije i nepoštovanja epidemioloških mera.

Da je stanje zabrinjavajuće govori podatak da je tokom prošlog vikenda u mostarskoj kovid bolnici od posledica zaraze koronavirusom umrlo 12 osoba i da je trenutno 76 osoba na bolničkom lečenju, pa su kapaciteti gotovo popunjeni.

Herceg podseća da je zatvaranje u prvom talasu pojave koronavirusa u HNK, koji je tada bio najpogođeniji u Federaciji BiH (FBiH), bilo efikasno i da su bili dobri rezultati.

"Bili smo izloženi kritici za vreme prvog lokdauna jer smo išli sa rigoroznim merama", podseća Herceg.

Problem je, kako navodi, što su mnogi nakon liberalizacije mera prestali da poštuju one koje su ostale na snazi i tražila se dodatna liberalizacija.

Na provod vikendom dolaze i iz Hrvatske

Herceg dodaje da u celoj situaciji nisu problem mere, nego njihovo nepoštovanje.

"Taj problem je evidentno uzeo maha u poslednje vreme jer zbog liberalnog načina života u Hercegovinu na lude provode vikendima dolaze gosti čak iz susedne Hrvatske, zbog čega im nije teško da urade test za povratak u svoju zemlju", objasnio je Herceg.

Policija u HNK ne kažnjava osobe koje se ne pridržavaju epidemioloških mera, nego one ugostitelje koji ne poštuju radno vreme i policijski čas koji je na snazi od 23 sata do 5.00 ujutru.

Zbog toga je pokrenuta inicijativa i da se zaposle kovid redari koji će kontrolisati sprovođenje epidemioloških mera u HNK.

Kurir.rs/Jutarnji list/Dnevni avaz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track