PRVA ISTRAGA PROTIV NATO U REPUBLICI SRPSKOJ: Alijansa zbog bombardovanja osumnjičena za ratni zločin 1995. godine
Foto: Profimedia

bravo

PRVA ISTRAGA PROTIV NATO U REPUBLICI SRPSKOJ: Alijansa zbog bombardovanja osumnjičena za ratni zločin 1995. godine

Bosna i Hercegovina -

Okružno javno tužilaštvo u Doboju, u Republici Srpskoj (RS), pokrenulo je istragu protiv neodređenih pripadnika NATO, osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom bombardovanja 1995. godine.

To je prva istraga protiv alijanse u RS zbog bombardovanja i vojnih i civilnih objekata u opšinama Doboj i Teslić avgusta i septembra 1995. godine, kada je poginulo više od 100 civila, podsećaju banjalučki mediji.

Predsednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, izjavio je danas da je zadovoljan što je tužilaštvo u Doboju "konačno pokrenulo istragu zločina koje je počinio NATO bombardujući teritoriju Republike Srpske bombama sa osiromašenim uranijumom".

"Što se tiče i Srba, i onoga što je NATO svojevremeno radio srpskom narodu, dobro je da je došlo do te istrage, a da li će na kraju biti konačnih rezultata ili neće, ne treba mi to da cenimo", rekao je Višković novinarima na Sokocu.

Naveo je da je NATO "napravio veliki zločin prema srpskom narodu" i da su avioni NATO ;bombardovali prostor Romanije i druge delove Republike Srpske "bez ikakve kontrole, reda i opravdanog cilja, koristeći municiju zabranjenu svim međunarodnim konvencijama".

Kurir.ers/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track