Najnovije vesti

BISERA TURKOVIĆ PORUČILA RUSIJI: Reakcija na zbližavanje BiH i NATO smatraćemo neprijateljskim korakom!
Foto: Youtube prtscr / FTV

sarajevo i moskva

BISERA TURKOVIĆ PORUČILA RUSIJI: Reakcija na zbližavanje BiH i NATO smatraćemo neprijateljskim korakom!

Bosna i Hercegovina
16:40h

Ministarska spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, Bisera Turković i Stranka demokratske akcije, čiji je član, reagovali su danas na poruku Ambasade Rusije u Sarajevu da će ta zemlja, kako je poručeno, "morati da reaguje u slučaju zbližavanja BiH i NATO", jer to smatra "neprijateljskim korakom".

Iz Ambasade Rusije takva poruka je poslata dan nakon konstituisanja Komisije Bosne i Hercegovine za saradnju sa NATO.

Turkovićeva poručuje da "NATO put BiH nije usmeren na bilo koji način", ali i da, kako kaže, "Ruska Federacija ne diktira hoće li BiH u NATO".

Turković smatra da Ambasada RF o "NATO putu Bosne i Hercegovine ukazuje na zabrinjavajuću promenu zvanične politike ruskih vlasti prema Bosni i Hercegovini".

"Dosad je zvanični stav Ruske Federacije bio da će poštovati samostalne odluke institucija BiH kada je u pitanju NATO put, a sada ruske vlasti pokazuju otvorenu nameru da, protivno međunarodnom pravu, ograničavaju suverenitet Bosne i Hercegovine", navela je Turković u saopštenju.

Oglasila se i SDA saopštenjem u kojem stoji da je dovođenje u pitanje NATO puta BiH "ponovno neprimereno mešanje u unutrašnje stvari BiH".

"Stav Ruske Federacije da praktično zbližavanje BiH sa NATO-om predstavlja neprijateljski čin prema Rusiji je neutemeljen i izraz je želje da se našoj državi ukine pravo da samostalno vodi svoju spoljnu i odbrambenu politiku", stoji, između ostalog, u saopštenju SDA.

Ruska Ambasada u Sarajevu, preneo je Glas Amerike, juče je pozvala BiH prijatelje da, kako se navodi, "dobro razmisle, da izvagaju sve 'za' i 'protiv', da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...