Najnovije vesti

KO UBIJA GRAĐANE BIH - KORONA ILI LOŠI RESPIRATORI? Tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo istragu protiv nadležnih
Foto: Youtube prtscr / FTV

bruka

KO UBIJA GRAĐANE BIH - KORONA ILI LOŠI RESPIRATORI? Tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo istragu protiv nadležnih

Bosna i Hercegovina

Opštinsko tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je u ponedeljak istragu da li ljudi s teškom bolesti covid-19 umiru i jer su povezani sa nekvalitetnim respiratorima iz Kine.

Odluka je donesena nakon što je 17 anesteziologa iz Kliničkog centra u Sarajevu upozorilo da se pacijentima s kovidom sa najtežom kliničkom slikom pruža neadekvatna nega.

Kako je broj umrlih naglo porastao, anesteziolozi, posebno u Sarajevu, naveli su kao mogući razlog što su u najtežoj fazi bolesti povezani sa nekvalitetnim respiratorima kupljenim prošle godine iz Kine pod sumnjivim okolnostima.

Zbog toga se sudi premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim licima uključenim u nabavku, za šta je iz budžeta oduzeto 5,3 miliona evra.

Stotine kineskih respiratora sa oznakom ACM812A, prema anesteziolozima koji rukuju njima, praktično su beskorisne u bolnicama jer ne dozvoljavaju sprovođenje postavki ventilacije pacijenta niti su korisne u lečenju patološkog stanja pacijenata kojima je dijagnostikovan covid-19.

Nakon vanredne sednice vlade Županije Sarajevo, njen predsednik Edin Forto rekao je da će zbog svega biti zatražen vanredni inspekcijski nadzor nad stanjem u sarajevskoj klinici.

"Mislim da bi trebalo zabraniti upotrebu ovih respiratora i steći nove dokazane kvalitete i da bi to trebalo hitno učiniti", rekao je Forto novinarima.

Direktorka centra Sebija Izetbegović najavila je da će zatražiti policijsku istragu jednog od dva pisma anesteziologa koja su se pojavila u medijima, jer tvrdi da je jedan od dva slučaja bio falsifikat i lažni navodi o bolnica.

"Tužićemo sve portale, televiziju i novinare koji su mahali pismom", rekao je Izetbegović reagujući na optužbe na račun uprave bolnice.

Nije porekla da postoji autentično pismo, ali je rekla da se odnosi na "manje poteškoće" sa respiratorima koji su "lako rešivi".

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...