DODIK NAJAVIO: Jednokratna pomoć penzionerima i demobilisanim borcima za Vaskrs
Foto: Printscreen/Tanjug

republika srpska

DODIK NAJAVIO: Jednokratna pomoć penzionerima i demobilisanim borcima za Vaskrs

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je danas jednokratnu pomoć Vlade Repubike Srpske penzionerima i demobilisanim borcima

.Dodik je naveo da će Vlada RS razmatrati predlog da se penzionerima, koji primaju penziju u iznosu do 415 konvertibilnih maraka (KM), što je oko 210 evra, jednokratno isplati 80 KM (oko 40 evra) pomoći povodom vaskršnjih praznika.

"Za penzionere koji primaju penziju iznad tog zagarantovanog iznosa, biće isplaćeno 50 KM (oko 25 evra). To sve ukupno iznosi 15,6 miliona KM (oko osam miliona evra)", rekao je on na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodao je da će bi demobilisani borci od prve do pete kategorije, koji su nezaposleni ili imaju primanja do 500 KM (oko 250 evra), trebalo da dobiju 100 KM (oko 50 evra) jednokratne pomoći.

"Tih 100 KM će primiti samo oni borci koji se prijave na već otvoren konkurs u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite. Taj konkurs je otvoren i narednih nekoliko dana i pozivam sve koji ispunjavaju uslove da se prijave, jer će samo oni dobiti ta sredstva", naglasio je Dodik.

Premijer RS Radovan Višković najavio je da će se večeras održati sednica Vlade, na kojoj će biti doneta odluka o isplati jednokratne pomoći.

On je naveo da je cilj da se kroz jednokratna davanja stimuliše javna potrošnja.

Predsednica RS i potpredsednica SNSD-a Željka Cvijanović kazala je da Vlada može doneti ovu odluku "zahvaljujući finansijskoj stabilnosti RS".

RS se pre nekoliko dana zadužila na Londonskoj berzi prodajom obveznica za 300 miliona evra, po nepovoljnim kamatama od 4,8 posto.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track