Najnovije vesti

OTKAZ 13 ANESTEZIOLOGA: Koliko će još Sebija Izetbegović vedriti i oblačiti na čelu Kliničkog centra Sarajeva?
Foto: Printscreen/YouTube

haos u bosni

OTKAZ 13 ANESTEZIOLOGA: Koliko će još Sebija Izetbegović vedriti i oblačiti na čelu Kliničkog centra Sarajeva?

Bosna i Hercegovina

Pismo anesteziologa Kliničko-univerzitetskog centra Sarajeva (KCUS) ukazalo je javnosti na katastrofalne uslove u ovoj instituciji i bacilo svetlo na vrlo uznemirujuće detale. Postavlja se pitanje koliko će još dugo direktorka KCUS "žariti i paliti" ovom institucijom.

Ministar zdravlja Haris Vranić potvrdio je informaciju da je čak 13 anesteziologa dalo otkaz na KCUS-u. Objavljivanje njihovog pisma pokrenulo je lavinu koja, kako piše Dnevni avaz, iz dana u dan otkriva nove uznemirujuće detalje.

Iako Sebija Izetbegović, direktorka KCUS-a i supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića već godinama autokratski i siledžijski upravlja ovom institucijom, što se ogleda, između ostalog, i u proterivanju desetina uglednih doktora, poslednjih sedmica ispostavlja se da razmere potencijalnog kriminala na KCUS-u prevazilaze i fabule najpretencioznijih kriminalističkih romana, navodi Avaz.

Hronologija događaja

Sve počinje aferom "Respiratori“. Rasipanje 10,5 miliona KM poreskog novca od Vlade FBiH na kupovinu kineskih respiratora preko malinara Fikreta Hodžića, dovelo je do toga da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv premijera FBiH Fadila Novalića i njegovih saradnika koji su bili uključeni u nabavku.

Uporedo s tim, nakon višemesečne istrage, Institut za meriteljstvo BiH na čelu sa Zijadom Džemićem dao je mišljenje da su nabavljeni uređaji stacionarni respiratori, odnosno da nisu mobilni respiratori, iako su to stručnjaci redom tvrdili i iako to, uostalom, piše i u samom upustvu proizvođača za korištenje "malina“ respiratora.

Na osnovu Džemićevog mišljenja, odgovorni su požurili da instaliraju respiratore na KCUS, iako su to druge zdravstvene institucije, poput bolnice Mostaru, odbijale, a čak i oni koji su ih primili, poput Kliničkog centra u Tuzli, odbijali su ih da koriste.

Koji su motivi bili da se respiratori instaliraju na intenzivnu njegu KCUS-a i na njih priključuju pacijenti oboljeli od kovida, možda postaje jasnije ako se spomene da je na suđenju otkriveno kako su optuženi u prepiskama koje se tiču nabavke respiratora često spominjali ime "Sebija“ u kontekstu nekoga ko učestvuje u procesu nabavke.

Iako je direktorka kao svedok na suđenju tvrdila da se ona ničega ne seća i da ona nije ta Sebija iz poruka, nije potrebna naročita inteligencija da bi se shvatilo kome je bilo u interesu da dokaže da se "malina“ respiratori mogu koristiti na intenzivnoj nezi za teške slučajeve kovida, zbog čega su i kupljeni.

Dva pisma

No, skandal je tek usledio kada su početkom aprila u javnost isplivala dva pisma anesteziologa KCUS-a, u kojima ističu zastrašujuće detalje o dešavanjima u ovoj instituciji uz direktne optužbe da su instalirani "malina“ respiratori ne samo upitnog kvaliteta, nego i da dovode do smrti pacijenata koji se priključuju na njih.

Ovo je ohrabrilo desetine članova porodica čiji su najmiliji umrli od korone da u javnost izađu sa potresnim i uznemirujućim svedočenjima o iskustvima na KCUS-u. Mnogi od njih bez ustezanja tvrde da su članovi njihovih porodica ubijeni. Konačno, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su nakon ovih informacija ušli u prostorije KCUS-a, a istragu o celom skandalu vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Sa druge strane, anesteziolozi se nisu usudili javno da otkriju svoje identitete i pod imenom i prezimenom stanu iza tvrdnji iz pisma, iako je potvrđena autentičnost jednog od dva pisma. Kako saznaje Avaz, razlog je strah zbog direktnih pretnji koje su navodno dobijali. Nezvanično, od anesteziologa je traženo i da potpišu akt da pismo u kojem su naveli nezadovoljstvo uslovima rada i lečenja kovid pacijenata nije istinito.

Činjenica i da je SDA odlučila da mobiliše svoju kompletnu obaveštajno-medijsku strukturu da u odbrani respiratornog kriminala i direktorke KCUS-a pretnjama i uvredama pokušaju da diskredituju i uplaše novinare koji su razotkrili celu aferu i izveštavaju o ovom slučaju, samo dodatno potvrđuje da unutar vladajućih struktura ove stranke očigledno vlada veliki i razložan strah, navodi Avaz.

Kako dalje

Iako je na konferenciji za medije 5. aprila direktorka KCUS-a Sebija Izetbegović uveravala javnost da je sve u najboljem redu i da su u pitanju laži i podvale, odluka 13 anesteziologa da usred pandemije koronavirusa i najveće zdravstvene krize u istoriji ove države daju otkaz na KCUS-u, jasno pokazuje da je kap prelila čašu. Grudva je zakotrljana i stvorila je lavinu koja iz dana u dan koja potvrđuje stare i otkriva nove zastrašujuće informacije i dokaze o dešavanjima na KCUS-u.

Sa druge strane, začuđujue indolentnost opozicije koja na sva šokantna saznanja reaguje prilično blago i indolentno. Naime, i samo deo uznemirujućih informacija koje dolaze sa KCUS-a, u svakom iole normalnom društvu, bio bi i više nego dovoljan ne samo da uprava ove institucije i njeni politički pokrovitelji nijedan dan više ne ostanu na svojim funkcijama, nego i da odgovorni u što kraćem roku snose i zakonske posledice, zaključuje Avaz.

Ko je Sebija Izetbegović?

Supruga lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, snaja Alije Izetbegovića rođena je u Golubovcima kod Podgorice kao Sebija Građević. Već u ranom detinjstvu sa porodicom se preselila u Sarajevo, gde završava osnovnu i srednju školu a potom upisuje Medicinski fakultet koji je studirala od 1978. do 1988. godine, da bi godinu posle počela da stažira u bolnici na Koševu. Rat je iskoristila za specijalizaciju u bolnici Sveti Duh u Zagrebu.

Kada je rat završen, Sebija se vratila u Sarajevo i sve za nju kreće kao po loju, piše Slobodna Dalmacija. Postaje asistent na Medicini, tu magistrira i doktorira, dobija zvanje profesora. Ubrzo joj suprug u ruke predaje bivšu Vojnu bolnicu, danas Opšta bolnica.

Skandali joj ništa ne mogu

Njeno imenovanje izazvalo je bes i protest 10.000 Sarajlija ali uzalud. Nisu je sprečili ni protesti ni brojne afere koje će dr Izetbegović nanizati na čelu te ustanove, poput sumnjivog iznajmljivanja dela bolnice privatnoj ustanovi ili još sumnjivijeg nameštanja poslova privatnoj klinici.

Kroz taj mandat pokazala je, međutim, da se dobro zna kako da se obračuna sa protivnicima. Otpuštala je bez pardona sve koji su joj se suprotstavili, pa čak i neke od nauglednijih stručnjaka. Popis što otpuštenih, što onih koji više nisu mogli izdržati tiraniju broji ravno 200 lekara.

Kodeks oblačenja

S istom praksom nastavila je i u glavnoj zdravstvenoj ustanovi, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gde je uvela Kodeks ponašanja i oblačenja kojim je propisano način telefonske komunikacije, oblačenja, šminkanja…

"Na poziv odgovoriti nakon dva-tri zvonjenja, izgovoriti reči pozdrava i naziva organizacione jedinice zdravstvene ustanove. Postaviti pitanje „Na koji način mogu da vam pomognem“, navodi se u Kodeksu.

U Kodeksu se govori i o tome kakav izgled trebaju da imaju radnici KCUS.“Kod muškarca kosa treba uvek da bude uredna, ako koriste nakit onda je to diskretno, a ako nose bradu ili brkove treba da posebno vode računa o urednosti ovih detalja“, piše u Kodeksu.

Za žene, navodi se, obavezno je da uniforma ne bude prekratka niti preuska, a šminka diskretna i usklađena sa opštim izgledom. "Kosa i frizura uvek trebaju da bude uredna i umerenih boja, nokti podrezani treba da budu čisti i uredni, nakit diskretan“, piše u ovom pravilniku.

"Nigde nisu otišli, samo su promenili agregatno stanje“

Zbog nje su mnogi lekari otišli iz Kliničkog centra, a trojica od njih, za koje je izjavila da „nigde nisu otišli, samo su promenili agregatno stanje“, objavili su selfi, a jedan od njih nosio je majicu s natpisom "Agregatna stanja u BiH: čvrsto, tečno, gasovito i doktorsko?“

Sebija je u jednom trenutku donela skandaloznu naredbu u kojoj je sriktno navedeno da nijednom pacijentu ne sme biti urađen nikakav operativni zahvat ako mu lečenje ne pokriva zavod zdravstvenog osiguranja

Ta bezobzirnost kvalifikovaće je za politiku. U porodičnom krugu odlučeno je da bi upravo Sebija mogla da nastavi kadrovski redosled u Predsjedništvu države: prvo Alija 10 i kusur godina, onda Bakir dva mandata, pa sad je red i na nju, prenela je nova.rs.

Bistra kao voda

Gospođa Izetbegović se na listi SDA kandidovala za poslanika u Parlamentu BiH i odlučila se na originalnu promociju – na flašama vode, što joj je, očigledno, pomoglo da postane federalna poslanica.

Sinoć je u organizaciji OO SDA Centar u Sarajevu održan predizborni skup Stranke demokratske akcije BiH na kojem su...

Posted by Sebija Izetbegovic on Thursday, September 13, 2018

„Ja nisam profesionalna političarka, ali ću biti ako Bog da“, rekla je ona u uvodnom obraćanju na predizbornom skupu Stranke demokratske akcije (SDA). „Čitav svoj život sam praktično u SDA. Njena članica sam postala onog trenutka kada je SDA i nastala. Ja ću uvek biti na strani dobra i to će uvek biti SDA ako Bog da. Ljudi sanjaju, a Bog određuje. Oni su mene napadali i posvetili su mi više od 1.500 strana užasavajućih i lažljivih tekstova. A evo vidite mene, oni su me isprofilisali i doveli ovde da budem kandidatkinja“, rekla je Izetbegovićeva.

Politička moć koju je sada i sama dobila omogućila joj je da radi sve što joj padne na pamet na mestu šefice KCUS-a.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track