ŠOK ANKETA MLADIH SARAJLIJA: Nargile probaju čak i sa 13 godina, o štetnosti ne znaju ništa

porok

ŠOK ANKETA MLADIH SARAJLIJA: Nargile probaju čak i sa 13 godina, o štetnosti ne znaju ništa

Bosna i Hercegovina -

Nargila postaje rastući uzrok nikotinske zavisnosti i plućnih oboljenja mladih u celom svijetu, a pandemija i zabrana rada nargila barova u posljednjih godinu dana, nažalost, nisu usporili ovu krivu.

Da bi pobliže analizirali svijest mladih o nargili, Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE je provelo reprezentativnu studiju u Kantonu Sarajevo na uzorku od 435 dece i mladih u dobi od 13 do 21 godine o trendovima nargile.

Nargilu je probalo 36,3 posto ispitanika, a 85,44 posto onih koji su probali nargilu prvi put su to učinili upravo u nargila baru.

Preko 50 posto njih je imalo tek između 13 i 15 godina, što znači da su bili deca osnovnoškolskog uzrasta. Kako bi osvestili javnost, a posebno mlade o štetnosti nargile, Udruženje NARKO-NE je u proteklom periodu sprovelo i medijsku kampanju na društvenim mrežama te promovisalo rezultate istraživanja.

Ovim istraživanjem došlo se do zaključka da pored svih napora da se ukaže na štetnost konzumiranja nargile, mladi još uvijek nisu dovoljno osvešteni i neophodno je konstantno pričati o štetnosti i posledicama konzumacije.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track