POČELA IZGRADNJA MANASTIRA UDRIM: Mitropolit Hrizostom obišao radove na obnovi porušene zadužbine Nemanjića iz 14. veka!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

zavidovići

POČELA IZGRADNJA MANASTIRA UDRIM: Mitropolit Hrizostom obišao radove na obnovi porušene zadužbine Nemanjića iz 14. veka!

Bosna i Hercegovina -

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom posetio je srednjevjekovni manastir Udrim kod Zavidovića u FBiH i izvršio pregled do sada izvedenih radova na obnovi ove nemanjićke zadužbine koja je srušena pre tri veka.

Manastir Udrim je, prema narodnom predanju, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 14. veka. U proteklom periodu su završeni radovi na stabilizaciji temelja manastira, a posle Vaskrsa su zvanično započeli radovi na zidanju manastira.

Mitrpolit Hrizostom je prilikom jučerašnje posete dao savete i veoma bitna rešenja za dalji tok i način izvođenja radova na obnovi manastira.

mitropolit Hrizostom
foto: Youtunbe prtscr / Hram

"Mitropolit Hrizostom od samog početka pažljivo prati sve naše aktivnosti i učestvuje u pronalasku najboljih rješenja da dođe do obnove manastira, o čemu svedoči i ova poseta" istakao je administrator manastira protojerej stavrofor Zoran Živković.

Ovaj manastir je posvećen Svetom velikomučeniku i iscelitelju Pantelejmonu. Verovatno je porušen u vreme austrijsko-turskog rata u velikom pohodu Eugena Savojskog na ove prostore. Posle rušenja, manastir nikada do sada nije obnavljan.

Kurir.rs / RTRS, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track