TRI RAZLOGA ZAŠTO SEBIJA IZETBEGOVIĆ KRIJE ISTINU O DIPLOMI: Jedan od njih može da uzdrma ceo sistem obrazovanja u BiH VIDEO
Foto: Printscreen YT, Youtube prtscr / KCUS

bruka

TRI RAZLOGA ZAŠTO SEBIJA IZETBEGOVIĆ KRIJE ISTINU O DIPLOMI: Jedan od njih može da uzdrma ceo sistem obrazovanja u BiH VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Još jednom je diploma u središtu javnih i političkih rasprava u Bosni i Hercegovini. Ovoga puta to nije diploma direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, što je još uvek nedovršena priča, već diploma generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović.

Pitanje validnosti diplome, odnosno specijalizacije dr Izetbegovića, postavlja se već nekoliko godina. Međutim, to nije bila dominantna tema i brzo je pala u drugi plan. Ovaj zaboravljeni talog ponovo je na površinu iznio istaknuti ginekolog iz Zagreba Asim Kurjak, koji je nedavno izjavio da Izetbegović nije bio specijalizovan za Zagreb.

"Došla je k nama neposredno pre rata, imala je određene zdravstvene potrebe i boravila je nekoliko, tri ili četiri nedelje na klinici Medicinskog fakulteta Sveti Duh u Zagrebu. Uključili smo je u neke od naših naučnih rasprava i ona je gledala naše Dalje sam pratio njen razvoj, neke direktne oblike obrazovanja, da je nešto studirala sa mnom, nije ", rekao je Kurjak gostujući na Face TV-u pre nekoliko dana.

U svojoj biografiji dr Izetbegović je navela da je zbog rata specijalizaciju nastavila u Zagrebu, ali da je magistrirala i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Da li je boravak u Zagrebu bio dovoljan za specijalizaciju? Prema Kurjakovim rečima, nije jer je tamo provela samo deo specijalizacije. Da li je specijalizaciju nastavila u Sarajevu? To bi trebalo potvrditi, s obzirom na to da je disertaciju odbranila na Univerzitetu u Sarajevu.

Izetbegović nije komentarisala najnovije optužbe zbog diplome, a od juče su na društvenim mrežama podeljene fotografije naslovnice njene doktorske disertacije iz 2000. godine, gde je Asim Kurjak naveden kao mentor. Stoga se postavlja pitanje kako je moguće da se Kurjak ne seća da li je bio mentor?

Međutim, zašto se ovo pitanje uglavnom danima u javnosti povlači kada je očigledno da se tačnost jedne ili druge izjave može dokazati u vrlo kratkom roku. Kliks.ba još čeka zvanični odgovor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, hrvatskog Ministarstva zdravlja, ali i bolnice Sveti Duh o obrazovanju profesora Izetbegovića. Takođe očekuju zvanični odgovor KCUS-a na navode.

Očigledno je da je i ova tema postala prvorazredno političko pitanje. Stranke trojke (NiP, SDP i Naša stranka) koriste ga za održavanje teme kritike KCUS-a i Izetbegovića u celini, a s druge strane, SDA je do sada taktički ignorirala ovu temu.

Zašto Sebija Izetbegović već nije izašla u javnost i izvela sve dokaze o svojoj diplomi? Postoje tri potencijalna objašnjenja za ovo. Prva je da Izetbegović ne želi da se "spusti na nivo optužbi", jer ih možda doživljava kao maloletnike, neutemeljene i uvredljive. S druge strane, posto VIDEOji otvorena opcija da se kritičari taktički i svesno puste što dublje zakoračiti u sferu kritike kako bi u određenom trenutku izašli sa dokazima i dokazali suprotno. I na kraju, treća opcija je da su kritičari u pravu i da u ovom trenutku ne može da im dokaže da nisu u pravu.

Ako je ovo drugo osnovano, onda govorimo o mnogo dubljem problemu čitavog sistema, jer je profesor Izetbegović godinama radila kao specijalista ginekologije i akušerstva, bila je generalna direktorka Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" i trenutno generalni direktor KCUS-a. Ako je njena specijalizacija sporna, kako je onda moguće da je mogla da obavlja sve te funkcije. Zašto sistem nije odgovorio?

Predsjednik naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je juče da će uputiti pismo Vladi Kantona Sarajevo da angažuje inspekciju kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

„Ako je sve u redu, gospođa Izetbegović zaslužuje javno izvinjenje, ako ne, ne znam šta će nam ona i njen suprug ponuditi kao objašnjenje“, rekao je, između ostalog, Konaković.

Međutim, u ovoj situaciji je upitno ko treba nešto da dokaže. Po pravilu optužnica, au ovom slučaju sumnju treba da dokaže kritičar. Međutim, zbog specifične situacije i činjenice da je Izebegović javna ličnost koja obavlja dužnost direktora javne ustanove, povećan je i interes javnosti za razjašnjavanje ovog pitanja. Sve ostalo je politizacija, prenosi Klik.ba.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja