NOV SKANDAL IZETBEGOVIĆA: Posle sporne diplome, sada kruži priča da su se Bakir i Sebija i ostatak familije vakcinisali preko reda
Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

ulje na vatru

NOV SKANDAL IZETBEGOVIĆA: Posle sporne diplome, sada kruži priča da su se Bakir i Sebija i ostatak familije vakcinisali preko reda

Bosna i Hercegovina -

Da li je Sebija Izetbegović, supruga najmoćnijeg bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića, na zakonit način stekla doktorat iz medicine i jesu li se članovi šire familije vakcinisali protiv koronavirusa preko reda, odjednom su postala najvažnija pitanja kojima se bave javnost i mediji u BiH.

Raspravu o verodostojnosti stručne biografije Sebije Izetbegović, direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i profesorke na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, pokrenuo je istup ginekologa Asima Kurjaka koji je, gostujući na sarajevskoj komercijalnoj televiziji Face, rekao da ona je kod njega, kao profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu, "gostovala" tri do četiri nedelje na Kliničkoj bolnici Sv. Duh tokom rata, ali da to nema veze sa sticanjem bilo kakvih stručnih kvalifikacija.

"Uključivali smo je u neke naše naučne rasprave i gledala je naše pogone. I ja sam njen razvoj dalje pratio, nekakve direktne edukacijske forme. Da je kod mene nešto studirala, nije", rekao je Kurjak, čime je izazvao lavinu reakcija i pitanja.

Problem je nastao zbog činjenice da je Izetbegović u svojoj biografiji navela da je specijalizaciju iz ginekologije obavila baš u Zagrebu, a ime profesora Kurjaka kao mentora stoji na njenoj doktorskoj disertaciji. Fotografija naslovne strane njenog rada pojavila se u lokalnim medijima nakon istupa poznatog ginekologa, koji se tog doktorata, obranjenog u Sarajevu 2000., ne može setiti.

Sebija Izetbegović se nije oglasila ovim povodom, a Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda (NiP), koja je deo vladajuće koalicije u Sarajevskoj županiji, najavio je da će se sve proveriti a da će taj zadatak biti poveren županijskim inspekcijskim organima koja imaju ovlašćenje da pročešljaju dokumentaciju dostupnu na KCUS-u.

"Ako je sve u redu, gospođa Izetbegović zaslužuje javno izvinjenje. Ako nije, ne znam šta će nam onda ona i njen muž ponuditi kao objašnjenje", rekao je Konaković.

U međuvremenu su na račun najuticajnije bošnjačke porodice stigle nove optužbe, ovog puta zbog navodnog cvakcinisanja njihovih članova preko reda.

Kako je objavio Dnevni avaz, 12. maja prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primili su Sabina Berberović i njen suprug Mirsad, a reč je o sestri i zetu Bakira Izetbegovića. Njima je 67 i 65 godina, a pridružio im se i 60-godišnji Fikret Prevljak, uticajni član SDA-a i penzionisani general Armije BiH.

Problem je u činjenici da su se vakcinisali u trenutku kada je cepivo bilo obezbeđeno samo za osobe starije od 75 godina, kao i za teške hronične bolesnike, poput pacijenata na dijalizi, jer u BiH zdravstvene vlasti i dalje muku muče sa nabavkom vakcina za opštu populaciju.

Ministar zdravlja Sarajevskog kantona Haris Vranić rekao je da je reč o amoralnom postupku, najavivši da će se utvrditi odgovornost zbog čega je nekoliko desetina osoba primilo vakcinu, a ne spadaju u prioritetne grupe.

Županijska organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) burno je reagovala na to otkriće, optuživši Avaz da širi laži i naglasivši da su Sabina i Mirsad Berberović vakcinisani jer su za to primili uredne pozive.

Njeni predstavnici kažu da iza takvih objava stoji vlasnik Avaza Fahrudin Radončić, koji, kako tvrde, "širi mržnju prema porodici Alije Izetbegovića", a u tome mu se pridružio i kantonski ministar zdravlj Vranić.

Njemu su odmah fakturirali sve probleme u procesu vakcinacije, iako je za to bila zadužena država odnosno entiteti. Vranić im je odmah uzvratio konstatacijom da su to salve uvreda ljudi uhvaćenih u laži i lopovluku.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track