ALAVI BIH POLITIČARI NEMAJU MERE: Uzimaju hiljade evra za otpremnine, pa se posle odlaska u penziju ponovo vraćaju u institucije
Foto: Avaz.ba, Shutterstock/Amarin A

bruka

ALAVI BIH POLITIČARI NEMAJU MERE: Uzimaju hiljade evra za otpremnine, pa se posle odlaska u penziju ponovo vraćaju u institucije

Bosna i Hercegovina -

Tokom protekle decenije isplaćeno je gotovo 220 hiljada evra za penzionisanje 15 BiH. političara iz tri državne institucije. Nakon toga, većina njih je nastavila da radi i uz penziju prima i platu.

Bariša Čolak i Jakov Galić, delegat i poslanik u domovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), primili su otpremninu za penziju tokom pandemije korona virusa, ali su se odmah vratili u svoje stalno osoblje.

Iako je u ovo vreme krize i neizvesnosti poslanik Damir Arnaut tri puta u državnom parlamentu predlagao smanjenje plata funkcionerima radi uštede javnog novca, njegovi predlozi nisu prihvaćeni.

Ni Čolak ni Galić nisu podržali tu ideju, koji je u tom periodu za penziju iz budžeta dobio 29 hiljada maraka otpremnina.

Za 15 zvaničnika Parlamenta, Veća ministara i Predsedništva BiH isplaćeno je 436.767 KM za otpremnine od početka 2010. do kraja marta 2021. godine. Većina njih je i nakon toga ostala na funkciji i uz penziju primala i platu.

Uz Galića i Čolaka, delegati Sredoje Nović i Dušanka Majkić, narodni poslanik Nebojša Radmanović i bivši državni parlamentarci Mirsad Mešić, Krstan Simić, Boško Tomić, Petar Kunić i Beriz Belkić odlučili su da nastave sa radom nakon primanja otpremnina.

Tako im je omogućeno da do kraja marta 2021. godine iz budžeta državnih institucija zarade još 1,6 miliona evra, ne računajući otpremnine.

"Nastavite da budete poslanik, u redu, ali nekompatibilnost je, ili bi barem trebala biti, otpremnina i kontinuirana zarada, jer je cilj otpremnina da vam olakša prelazak sa zaposlenog na penzionera. To je svrha otpremnina. To nije nagrada", rekao je poslanik Damir Arnaut za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Izabrani i imenovani službenici, kao i ostali zaposleni u državnim institucijama, imaju pravo na otpremninu na osnovu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom penzionisanja u institucijama BiH .

Iznos od šest neto plata isplaćuje im se po „sili zakona“ nakon navršenih 65 godina života i 20 godina staža ili 40 godina staža.

U državnim institucijama je od početka 2010. do marta 2021. godine isplaćeno skoro 9 miliona evra za penzionisanje 1.973 zaposlenih. Među njima, najveću otpremninu primili su izabrani i imenovani zvaničnici, zahvaljujući prosečnim platama od blizu 2.400 evra.

Bivši direktor Javnog preduzeća "Šume Srpske" Jakov Galić izabran je za člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na opštim izborima 2018. godine putem kompenzacione liste. Smatra da su plate državnih zvaničnika „ogromne“ i da nisu primerene rezultatima njihovog rada.

Na imovinskoj kartici prije izbora napisao je da ima nekretninu vrednu 265.000 evra i porodičnu firmu, koju je procenio na tri miliona evra.

„Prvi put sam u ovom parlamentu i zaista sam se iznenadio ogromnim prihodima“, rekao je Galić, napominjući da će „sutra glasati ako uopšte nema prihoda“ i da će u parlament doći stručnjaci koji mogu da doprinesu „smirivanje strasti i ekonomski oporavak.“ “.

Međutim, prošle godine je dva puta glasao protiv Arnautovog predloga, kojim bi se smanjile otpremnine po odlasku u penziju. Glasao je protiv, tvrdi, kao deo koalicije.

Takvi su prvi, na žalost.

Četiri dana nakon primanja otpremnine, Galić je ponovo aktivirao status stalno zaposlenog predstavnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i nastavio da prima redovnu platu pored penzije.

„Što se mene tiče, ne bih se povukao dok se ovaj mandat ne završi. Što se mene tiče, to je apsolutno tačno jer sam pogledao ove spiskove - oni se i dalje ističu i po penziji i po zdravlju - to je, po mom mišljenju, besmislica “, komentarisao je Galić.

Od maja 2020. godine, kada je dobio 14.000 evra otpremnine, stekao je pravo na penziju i nastavio da radi za mesečni prihod od oko 2.500 evra.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Bariša Čolak, takođe je započeo radnu penziju. Početkom marta 2021. godine primio je skoro 15.000 evra otpremnina i nastavio da radi za mesečni prihod od 2.700 evra, sa pravom na penziju.

Nije imao komentar na udoban položaj parlamentaraca ni nakon penzionisanja.

Kurir.rs/Impulsportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track