REŠENA MISTERIJA SEBIJINOG POLOŽAJA: Izabrana za asistenta sa lošim prosekom, znanje dokazivala fotokopijom indeksa!
Foto: Printscreen YouTube

inspekcija

REŠENA MISTERIJA SEBIJINOG POLOŽAJA: Izabrana za asistenta sa lošim prosekom, znanje dokazivala fotokopijom indeksa!

Bosna i Hercegovina -

Inspekcijski postupak u okviru kojeg je u junu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu obavljeno nekoliko inspekcija prosvetnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS u predmetu provjera ispunjenosti uslova za sticanje zvanja magistra i doktora nauka i akademska zvanja završena asistent i docent Sebija Izetbegović, rečeno je danas iz Kantonalne inspekcije.

Inspekcija kaže da su na osnovu dokumentacije koja je predstavljena postupajući inspektori uspeli da utvrde činjenično stanje prema kojem je kandidatkinja Sebija Izetbegović stekla zvanje doktora medicine na tom fakultetu 1989. godine.

Ali, kako navode, imajući u vidu utvrđeno činjenično stanje koje se odnosi na način i postupak sticanja naučnog stepena magistra nauka kandidata Sebije Izetbegović, inspektori na osnovu dokumentacije predviđene za uvid u postupku nadzora (uključujući i dokument kao dokaz o priznavanju položenih ispita sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu) „nisu mogli oceniti ili dati pravnu kvalifikaciju podataka ili stečenih prava navedenih u overenoj fotokopiji indeksa kursa Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu od 02.03.1993 "

"Razlog je taj što vršiocima dužnosti inspektora nije predočena relevantna dokumentacija u vezi sa stečenim pravima studenta Izetbegovića na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu (nastavni programi, nastavni programi, časovi predavanja itd.). Inspektori su takođe utvrdili da je tada važeći Statut Medicinskog fakulteta u Sarajevu od 7. decembra 1991. godine pružio članovima 151 do 153 mogućnost da nastave studije studentima dugih medicinskih fakulteta sa jasno definisanom procedurom za premeštanje studenata i priznavanje položenih ispita , kao i nastavak studija. Među dostupnim dokumentima bila je i Potvrda od 5. juna 1996. godine koju je potpisao tadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. Dr Mulabegović Nedžada, kao dokaz da je Sebija Izetbegović položila sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju godine. Osnovi medicinskih istraživanja-eksperimentalna medicina Medicinskog fakulteta u Sarajevu, što je javni dokument prema tada važećem članu 103. Statuta tog fakulteta", rečeno je.

U okolnostima sticanja akademskog zvanja asistentkinje Sebije Izetbegović na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, utvrđeno je da je imenovana Odlukom Senata UNSA od 29. oktobra 1996. godine i Odlukom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 12. novembra 1996.

Uslov za izbor asistenta, shodno članu 238. tada važećeg statuta, bila je, između ostalog, prosečna ocena najmanje osam sa celog studija i najmanje devet iz predmeta za koji se prijavio, dok je kandidat Izetbegović je, kako javnost zna, imao prosečnu ocenu 7,38, a iz predmeta Ginekologija i akušerstvo sedam - ​​rečeno je iz inspekcije.

Međutim, kako navodi Medicinski fakultet Sarajevo, u periodu kada je imenovani kandidat izabran u akademsko zvanje asistenta, na Medicinskom fakultetu bila je praksa da se biraju kandidati za asistente iz određenih predmeta koji imaju specijalistički ispit u toj oblasti u kojoj izabrani kandidat Izetbegović ima.

"U saopštenju se takođe navodi da je to bio posleratni period kada "nije bilo dovoljno osoblja za normalno funkcionisanje Ustanove i "prioritet je bio uspostavljanje i sprovođenje "nastavno-naučnog procesa", kao i "da formalno-pravni nedostaci, ako su postojali, nisu bili samo u konkretnom slučaju", istaknuto je.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track